Psychisch welzijn en immaterieel erfgoed: de Geelse gezinsverpleging

17 maart 2022

De komende maanden verkent Werkplaats immaterieel erfgoed de relatie tussen psychisch welzijn en immaterieel erfgoed. Je leest erover in het tijdschrift Psyche van de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid. In dit tweede artikel nemen we een kijkje in de stad Geel, ook wel de Barmhartige Stede genoemd.

De Geelse gezinsverpleging

Sinds zevenhonderd jaar geleden de heiligencultus rond Sint-Dimpna, de patrones van bezetenen en geesteszieken, van Geel een toevluchtoord maakte voor kwetsbare mensen, dragen de inwoners zorg voor al wie anders is of kampt met psychische problemen. Psychisch kwetsbare mensen vinden er een warme thuis, professioneel omkaderde zorg en de ruimte om te zijn wie ze zijn in een inclusieve samenleving. Bijzonder aan dit verhaal is het zorgmodel van gezinsverpleging waarbij inwoners van de stad patiënten tijdelijk of voor een lange periode in hun gezin opnemen.

We gingen in gesprek met Marie die vertelt over haar pleeggast Louis. Wilfried Bogaerts, psycholoog Gezinsverpleging verbonden aan het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Geel (OPZ), legt uit hoe het systeem van gezinsverpleging werkt en evolueert.

Lees het volledige artikel

Erkenning als immaterieel erfgoed

De Sint-Dimpnaverering en de Geelse gezinsverpleging zijn opgenomen in de Inventaris Vlaanderen van het immaterieel erfgoed van de Vlaamse overheid. Het model van gezinsverpleging zal dit jaar vanuit Vlaanderen ook bij UNESCO worden voorgedragen om de erkenning en kennisdeling errond verder internationaal uit te dragen.

De Gelenaren zijn trots op de gezinsverpleging en koesteren de ‘Barmhartige Stede’. Om de vijf jaar herdenken zij de legende van de Heilige Dimpna. Dit jaar is het weer zover! Honderden mensen zijn de afgelopen jaren in de weer geweest om op de Dimpnadagen 2022 de legende weer tot leven te brengen in tal van activiteiten.

 

Auteur artikel: Tine Van de Vel
Beeld: Bert De Deken

Lees hier het eerste artikel rond het thema psychisch welzijn en immaterieel erfgoed.