Dag van de Cultuureducatie: 'Erfgoed is'

Ben je gebeten door erfgoed en leren? Overtuigd van het belang van cultuureducatie? Dan is de Dag van de Cultuureducatie op donderdag 11 maart 2021 iets voor jou! Dit online evenement – georganiseerd door CANON Cultuurcel, het Departement Cultuur, Jeugd & Media, FARO en Vooruit – focust dit jaar op erfgoed en onderwijs.

In de voormiddag kan je via een livestream meeluisteren naar inspirerende sprekers die vanop het podium in Vooruit hun eigenzinnige blik op het thema brengen: Ilja Leonard Pfeijffer (geïnterviewd door Phara de Aguirre), Rebekka de Wit en Ama Koranteng-Kumi. Ook Minister van Cultuur Jan Jambon en minister van Onderwijs en Vorming Ben Weyts vertellen wat erfgoed voor hen betekent, terwijl Vitaly Samoshko, Willem Verheyden en Paul Contryn voor artistieke intermezzo’s zorgen.

In de namiddag staan diverse gesprekken met filosofen, kunstenaars, psychologen, leerkrachten, en medewerkers van cultuur- en erfgoedorganisaties gepland. Zo gaat Jorijn Neyrinck, coördinator van Werkplaats immaterieel erfgoed, in debat over het thema 'erfgoed schuurt' met Ilja Leonard Pfeijffer en Barend Van Heusden. Daarnaast komen ook Hester Dibbits, Joke Hermsen, Marjan Doom, Thomas Vanderveken en Ish Ait Hamou aan het woord. Dirk Terryn en Olga Van Oost sluiten het evenement af.

Immaterieel erfgoed komt niet enkel in het debat rond ‘erfgoed schuurt’ aan bod, maar wordt ook in andere sessies verder verkend. Zo maak je in een sessie over UNESCO in Vlaanderen kennis met een piloottraject rond immaterieel cultureel erfgoed in de klas. In een van de UNESCO-scholen in Vlaanderen (Campus Comenius in Koekelberg) ging Rembert Jonckheere, leerkracht fysica en wiskunde, met zijn superdiverse groep leerlingen aan de slag met immaterieel erfgoed.

Doorheen de dag kan je bovendien terecht in een digitale exporuimte waar je tools terugvindt die je verder op weg kunnen helpen bij jouw educatieve praktijk.

Het beste nieuws van al? Inschrijven is volledig gratis!

Het inschrijvingsformulier vind je hier.

Bekijk het gedetailleerde programma hier.

Vragen? Neem contact op met cultuurenonderwijs@vlaanderen.be