ICAG-seminarie. Klimaat, water en (immaterieel) erfgoed. Leren van het verleden.

ICAG-seminarie woensdag 22 maart 2023 (12u30 - 14u)

Door Interfacultair Centrum voor Agrarische Geschiedenis (ICAG)

Met Gertjan de Boer (Voorzitter 'Platform Erfgoed & Klimaat' en Adviseur Erfgoed en Klimaat bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Klimaatverandering gaat grote impact hebben op ons cultureel erfgoed. Sommige risico’s zijn urgent en hebben nu al impact, maar de grootste risico’s liggen (ver?) in de toekomst. Om hierop voor te bereiden, moeten wij nu al kritisch naar onze manier van werken kijken. We moeten klimaatfeiten en scenario’s naast ons erfgoedbestand leggen. Maar hoe doen we dat? Hoe gaan we om met verlies? Is het ene erfgoed meer waard om te behouden dan het andere? En kan cultureel erfgoed ook bijdragen om klimaatverandering op te vangen?

De theorie wordt aan de praktijk gekoppeld met voorbeelden uit de erfgoedgemeenschap actief in de Watering in Lommel. Afsluiten doet ICAG door de blik te richten op het Vlaams-Nederlandse project 'Water & Land. Immaterieel erfgoed en duurzame ontwikkeling'. We lanceren de projectwebsite én de eerste audiovisuele resultaten.


Gertjan de Boer is werkzaam als adviseur Erfgoed en Klimaat bij de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. In november 2022 richtte hij met zes erfgoedexperts de stichting ‘Platform Klimaat & Erfgoed’ op (www.klimaatenerfgoed.nl). In zijn professionele werk en met het platform wil hij het gesprek over klimaatverandering en erfgoed aanwakkeren.  


INSCHRIJVEN

Dit ICAG-seminarie wordt enkel online georganiseerd als webinar. 

Gelieve in te schrijven vóór maandag 20 maart via deze link

Je krijgt na je inschrijving de nodige instructies toegestuurd. 

Luchtbeeld vloeiweide in Lommel, 2018. | © Nico Vande Kerkhof.