Internationale Webinar ‘Focus Craftership: Toolbox and Methodology for filming living heritage'

Hoe film je levend erfgoed, vakmanschap, vaardigheden en knowhow?

Dat ontdek je tijdens het internationale Webinar ‘Focus Craftership: Toolbox and Methodology for filming living heritage’.

Op 28 mei 2024 (14u-16u) wordt de online toolbox van Focus Vakmanschap voorgesteld aan het internationale publiek. 

 

Deze tweetalige - Nederlands & Engels - toolbox is het resultaat van 4 jaar lang praktijkonderzoek en methodiekontwikkeling vanuit onze netwerken in Vlaanderen.

Op voorzet van Werkplaats immaterieel erfgoed ontwikkelde het project een basismethodologie om vakmanschap audiovisueel te documenteren. Met een team van Vlaamse en internationale erfgoedwerkers, filmmakers en vakmensen gingen Bokrijk en de Werkplaats daarbij aan de slag om een gids te maken voor het filmen en borgen van vakmanschap en immaterieel erfgoed. We werkten ook 10 testcasussen uit: maritiem erfgoed, teeltselectie, reuzenerfgoed, kloosterambachten, draailierbouw, lemen en vitsen, vlechtwerk, Japanse houtsnede, kuipen en taxidermie. Elk vakmanschap kreeg een eigen traject, montage en publiek.

Na de lancering in Vlaanderen van deze website met toolkits om vakmanschap en ander levend erfgoed te filmen en documenteren, presenteren we de toolbox nu ook aan het internationale werkveld.   

 

Voor dit meerjarig project (2021-2023) sloegen Bokrijk | Vakmanschap & Erfgoed als initiatiefnemer, CAG, CEMPER, Histories, PARCUM, ETWIE, FARO en Werkplaats immaterieel erfgoed de handen in elkaar, met steun van de Vlaamse Overheid. 

 

PROGRAMMA


Hilde Schoefs en Lieve De Saedeleer (Bokrijk | Vakmanschap & Erfgoed) stellen het project Focus Vakmanschap voor.

Living Heritage experten Tamara Nikolić Đerić en Jorijn Neyrinck lichten de basismethodologie toe en delen de hoofdlijnen van de online toolbox samen met Shana Van Hauwermeiren (Werkplaats immaterieel erfgoed) 

Via getuigenissen door filmmaker Alexander Kerkhof en vanuit de verschillende pilootprojecten worden praktijkervaringen en voorbeelden gedeeld rond het filmen en documenteren van levend erfgoed met de 'Focus Vakmanschap'-methodiek.

Schrijf je hier in!