7e ETWIE-ontmoetingsdag

Op zaterdag 23 maart organiseert ETWIE* in het Mijnmuseum in Beringen hun 7e ontmoetingsdag. Centraal thema van de dag is het bedreigd technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed. De dag vindt plaats in het Mijnmuseum in Beringen.

Collecties met een onzekere toekomst, sites die dreigen te verdwijnen, kennis en vaardigheden die niet meer worden overgedragen …  Het technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed komt vaak onder druk te staan, en dit om zeer uiteenlopende redenen. Een brede sensibilisering binnen en buiten de erfgoedsector over het belang van dit erfgoed blijft nodig. Op deze ontmoetingsdag worden een aantal recente initiatieven toegelicht die inzetten op het borgen van het TWI-erfgoed.

2019 vormt ook een belangrijk jaar voor ETWIE, aangezien de nieuwe beleidsperiode start. Bovendien maakt ETWIE al meer dan 1 jaar deel uit van het Industriemuseum in Gent. Tijdens de ontmoetingsdag licht ETWIE de werking van het afgelopen jaar toe en blikt vooruit naar de acties in 2019.

Deze ontmoetingsdag richt zich op iedereen die geïnteresseerd is in technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed.

Programma

  • 10u: Onthaal met koffie
  • 10u30: Verwelkoming en overzicht van de ETWIE-werking in 2018 - Joeri Januarius en Ann Van Nieuwenhuyse
  • 10u45: Inleiding op het thema ‘Bedreigd erfgoed!’ - Joeri Januarius
  • 11u: Onder stoom: het borgen van 19-de eeuwse stoomstooktechnieken voor jenever en likeur via een meester-leerlingtraject - Davy Jacobs (Jenevermuseum)
  • 11u25: Quo vadis academisch erfgoed? Over het borgen van het Gents wetenschappelijk erfgoed  - Marjan Doom (Gents Universiteitsmuseum)
  • 11u50: Bedrijfsarchieven in nood: cases PR-archief FORD Genk en RIZIV archief (bewaarplaats Mijnmuseum Beringen) - Leen Gos en Leen Roels (Erfgoedcel Mijn-Erfgoed) 
  • 12u15: Koffiepauze
  • 12u40: ETWIE in 2019 - Lieselot Cornelis, Robin Debo, Hannelore Decraene, Joeri Januarius en Sanne Van Bellingen (Industriemuseum/ETWIE)
  • 13u00: Broodjeslunch
  • 14u00: Facultatief namiddagprogramma: geleid bezoek aan het Mijnmuseum, met ondergrondsimulatie / Mijnwerkerspad: historische rondleiding in de gebouwen (badzaal, lampenzaal, bezettingszaal), met ondergrondsimulatie / Rondleiding in de tuinwijk

Praktisch

Inschrijven kan tot uiterlijk maandag 18 maart 2019 via het inschrijvingsformulier of telefonisch op 09/323.65.24. Pas op: het aantal plaatsen in het auditorium is beperkt. Schrijf je dus zo snel mogelijk in!

Meer info

www.etwie.be 

*ETWIE is het expertisecentrum van het Industriemuseum in Gent. Het centrum bouwde de voorbije jaren een werking uit rond het (immaterieel) erfgoed van techniek, wetenschap en industrie (=TWI-erfgoed). ETWIE borgt technieken, zet ze in de kijker, en realiseert samen met partnerorganisaties erfgoedprojecten.