Adriaen Brouwer Bierfeesten in Oudenaarde

Ieder laatste weekend van juni vinden in Oudernaarde de Adriaen Brouwer Bierfeesten plaats. Een driedaags evenement voor jong en oud met spelactiviteiten, optredens, varkensworp, en gratis bierbedeling. De feesten zijn genoemd naar Adriaen Brouwer, geboren in 1605 te Oudenaarde en kunstschilder in de orde van Rubens en Rembrandt. De stad telt tal van brouwerijen zoals Liefmans, Roman, Clarysse, Petre Devos,...

De Adriaen Brouwer Bierfeesten in Oudenaarde zagen het licht in 1953 op een inbranding van nieuwe bewoners van het centrum. Onder het mom van de 3 musketiers werd een Bierfeestcomité opgericht. Bij de inbranding waren er drie dekens die smalend de drie musketiers werden genoemd. Die bewuste avond kregen ze zoveel bier bedeeld van de brouwerijen dat ze gans de stad konden trakteren. Een bezoek aan het Oktoberfest in Munchen bracht inspiratie voor de organisatie van de Bierfeesten in Oudenaarde.

Het comité wou niet enkel een drankgelag, maar ook een boodschap brengen. Bij het feest hoort een stoet die de blijde intrede luidt van Keizer Karel en Margaretha van Parma, reeds in de 16de eeuw. Ook een blijspel wordt opgevoerd en een vuur aangestoken. Initieel zou dit St.Pietersvuur de goden gunstig stemmen. Later werd het vuur in het programma van de Bierfeesten ingelast als verbranding van het Kellioothuisje. Daarmee herdenken de feestvierders de verbranding van het tolhuisje van Oudenaarde, nadat de prijzen van het bier fors werden verhoogd in de middeleeuwen.

Het programma is uitgebreid met verkiezingen van een Bierprinses en Bierprins, en optredens van binnen- en buitenlandse artiesten. De Bierfeesten zijn uitgegroeid tot een stadsfestival met wereldbekendheid. Tijdens de editie van 2019 noteerden ze 18 nationaliteiten van bezoekers en artiesten.

Adriaen Brouwer Bierfeesten in Oudenaarde | © Jos Van Den Abeele