Bedelzangtradities in de Kempen
De Kempen is zo een echte broeihaard van bedelzangtradities. Sommige bedelzangtradities zijn er doorheen de jaren zeldzaam geworden en worden enkel nog verder gezet door een handvol mensen. Anderen als Nieuwjaarke Zoete blijven dan weer ontzettend populair. In de regio rond Geel en Mol zijn zelfs nog enkele unieke gebruiken terug te vinden. Maar liefst 7 verschillende bedelzangtradities worden nog actief beoefend in deze streek.
Overzicht
Veel van deze gebruiken zijn ontstaan op een kerkelijke feestdag:
- 6 januari is bijvoorbeeld het christelijke feest van de epifanie (Aanbidding van de koningen)
- 11 november is de feestdag van de heilige Martinus van Tours.
Sommige zangtradities gaan door op belangrijke momenten binnen de liturgische kalender:
- Zo kan je in Balen-Olmen nog op Vastenavond (Carnaval) gaan bedelzingen.
- In Schoonbroek, een gehucht van de Kempische gemeente Retie, kan je nog een unieke traditie terugvinden. Daar gaan de kinderen Goriën zingen. Dit doen zij op 12 maart, de feestdag van de heilige Gregorius.
- In Arendonk dan weer gaan de kinderen op 25 november van deur tot deur. Dit doen ze ter ere van Sint-Catharina.
Sommige bedelzangtradities gaan door op belangrijke momenten in de zonne- en seizoenscyclus:
- Wanneer de dagen korter worden en de nachten lengen kan je gaan "kaarsje in lantaarn" of "Krik Krak" zingen in de Kempen.
- Op het einde van september of oktober komen de kinderen van Retie, Dessel, Mol-Achterbos en Mol-Ezaart op straat met hun lantaarns om de zomer feestelijk vaarwel te zeggen.
Niet alle bedelzangtradities doorstonden de tand des tijds. Zo kon je vroeger ook gaan zingen op Halfvasten, Aswoensdag, Palmpasen, Pinksteren, Sint-Jan (24 juni), Sint-Andries (30 november), Sint-Lucia (13 december), tijdens de kerstperiode en op Onnozele kinderdag (28 december).