Dabke dansen in Brussel centrum

Dabke is een van de volksdansen die in oorsprong gedanst werd in een aantal Midden-Oosterse landen. Dabke ontstond in de regio Levant, de huidige streek tussen Palestina, Jordanië, Syrië en Libanon.

In de loop van de geschiedenis was deze regio een belangrijke handelsregio. Migrantenarbeiders van verschillende landen kwamen naar daar om te werken. Mensen in de  bouwsector dansten en zongen terwijl ze werkten. Aldus ontstond Dabke, dat in het Arabisch letterlijk ‘stampen’ betekent. In het begin was deze dans alleen voor mannen. Maar mettertijd werd dit een populaire traditionele feestdans voor mannen en vrouwen. Zo wordt Dabke overal gedanst op elke bruiloft. 

De leider van de dans houdt een sjaal, ‘Lavaha’ of ‘Masbaha’ genaamd, in de hand. De sierlijke bewegingen met deze sjaal, maken de dans mooier en helpen om de groep te leiden. De choreografie is steeds een mengeling van cirkeldansen en ‘linedancing’. Ook de basis van de dansstappen blijft overal hetzelfde.

Toch heeft elk land of regio een eigen stijl. Die hangt af van de muziek. Zo verschilt Dabke van land tot land. Maar het verschil blijft klein. Mensen uit de regio kunnen deze verschillen zien. Voor iemand buiten deze regio is het moeilijk het verschil op te merken. 

Dansstijlen beïnvloeden elkaar wederzijds ook. In de loop van de tijd raakten andere bevolkingen in de regio, zoals de Koerden, ook geïnspireerd door deze dans. Ze integreerden een aantal danspassen ervan in hun eigen folkloredansen. Zo Kan men gelijkenissen terug vinden tussen bijvoorbeeld Dabke uit Syrië en Dilan uit Koerdistan/Irak. ‘Dilan’ in het koerdisch betekent ‘dans’ en ‘feest’. 

Dabke is een dans die mensen bij elkaar brengt. Dansgroep ‘Dabke Watan’, opgericht in 2017 in Brussel centrum, verbindt mensen met elkaar ongeacht gender, culturele achtergrond en religie. Ook binnen de dansstijl verbindt ‘Dabke Watan’. Zo mengt de dansgroep diverse Dabke dansstijlen tijdens haar repetities en optredens in Brussel, Vlaanderen en in de buurlanden. 

Ze gebruikt moderne kostuums met traditionele kleuren en motieven uit de streek. 

Dabke dansers | © Watan Dabke