De Leuvense reuzen en ReuzeLeuven

Leuven telt nu 9 actieve reuzen: Jan Van den Graetmolen, Kobe Koeienschieter, Fiere Margriet, prinses Nela, Da Tong, Iris, Jean Richard II, koningin Hedwig van Polen en Filipinana. Daarnaast is er reus Hertog Jan, die een nieuw leven krijgt dankzij Pynnock Ridders Horst. M Museum bewaart het 16e-eeuwse, en zo het oudste, Leuvense reuzenhoofd Megera.

Diverse familie

De Leuvense reuzen zijn net als de reuzenbeheerders een diverse familie. De reuzenbeheerders zijn zowel lokale buurtwerkingen als een bonte mix van Leuvense verenigingen. Regelmatig brengt de Erfgoedcel de reuzenbeheerders samen in een reuzenoverleg. Hieruit ontstond de vzw ReuzeLeuven, die de Leuvense reuzencultuur mee promoot binnen én buiten Leuven en de ReuzeLeuven-stoet organiseert (samen met de Stad Leuven).

Driejaarlijkse ReuzeLeuven-stoet

In 2013 gaven de Mannen van '73 (van de Leuvense Jaartallen) de Leuvense reuzentraditie een boost: ze pakten uit met reuzin Fiere Margriet én een stoet. Nu palmt de reuzenstoet om de drie jaar de straten in. De stoet houdt steeds halt aan het historische stadhuis op de Grote Markt om de geboorte of doop van een nieuwe reus te vieren. De reuzen hebben allen hun thuisbasis in Leuven, maar kunnen de stad ook verlaten om elders aan een stoet deel te nemen.De ReuzeLeuven-stoet zoekt telkens vernieuwende samenwerkingen. In 2017 werd een bijzondere reuzentweeling geboren. Deze reuzen zijn zo ontworpen dat hun identiteit kan veranderen naargelang de groep die de reus adopteert. NiHao Leuven en Holebihuis Vlaams-Brabant beten de spits af. Daarna besliste NiHao Leuven om een eigen reus te creëren. In 2020 wilde ReuzeLeuven samenwerken met het Leuvense circusfestival CIRKL, maar deze editie is door corona verplaatst naar 2022. Bovendien lanceerde brouwerij Luvanium in maart 2020 een Reuzebier. De vijfde editie van ReuzeLeuven vindt plaats in mei 2025.

 

Reus Jan Van Den Graetmolen, reuzin Fiere Margriet en reus Kobe Koeienschieter staan klaar om door de Leuvense straten te trekken (ReuzeLeuvenstoet 2013). | © /