Draaibordspel van de Wittegracht

Elke eerste maandag van augustus wordt In Wiekevorst, deelgemeente van Heist-op-den-Berg, jaarlijks het draaibordspel van de Wittegracht georganiseerd. Klokslag half 6 vertrekt er, in de Moesweg, een lange stoet van fietsers richting ‘Wittegracht’. Ze rijden drie rondjes van twee kilometer. Tijdens elke ronde, draaien deelnemers aan de drie borden die op het parcours staan opgesteld. Het draaibord is een rond, houten bordje waarop de cijfers één tot tien staan. Het toeval bepaalt het puntentotaal van de deelnemers. Aan elk bord worden de punten genoteerd. Het totaal van de negen draaiborden wordt opgeteld.

Deelnemers leggen bij de inschrijving drie euro in, voor het prijzengeld. Na het spel krijgt diegene met de meeste punten, de grootste geldprijs. Elke deelnemer ontvangt een prijs(je).

Na afloop wordt er nog gegeten en gedronken. Het is een echte familiale aangelegenheid. (Groot)ouders nemen samen met hun (klein)kinderen deel en de hele buurt viert mee feest.

Het draaibordspel is een onderdeel van ‘Straatjeskermis’. De organisatie is sinds 2005 in handen van het buurtcomité van de Wittegracht.

De traditie van het draaibordspel gaat meer dan een eeuw terug en is waarschijnlijk een overblijfsel van de volksspelen die sinds 1884 georganiseerd. Er zijn ook verwijzingen naar ‘een groot kansspel op den draaimolen per Velo’ in 1904 teruggevonden.

Uit gesprekken en verzamelde informatie is gebleken dat het draaibordspel elk jaar werd georganiseerd op een aantal uitzonderingen na. Tijdens WOII, op het einde van de jaren ’60, de coronacrisis,.. lag het spel enkele jaren stil.

De spelregels zijn doorheen de jaren ongewijzigd gebleven. Enkel de route is verlegd omdat er steeds meer verkeer in de buurt kwam en de veiligheid gegarandeerd moest worden. 

Draaibordspel van de Wittegracht | © Heemkring Wiekevorst