Mariakapelletjes versieren in Lille

Mei is de Mariamaand. Dan worden in enkele Kempense gemeenten de Mariakapelletjes versierd met papieren bloemen. Soms zorgen buurtbewoners voor de versiering van de nabijgelegen kapel. In Lille zijn er enkele vrijwilligers actief die elk jaar zorgen dat er aan álle kapelletjes de nodige bloemetjes gehangen worden. Zij maken de kleurrijke bloemen van crêpepapier, met technieken zoals ook papieren bloemen aan zee gemaakt worden. Het versieren van de kapellen hangt nauw samen met het bidden van de rozenkrans tijdens de meimaand. Tot enkele jaren geleden kwamen buren vaak samen aan de kapel om hun gebed aan Maria op te dragen. 

De traditie gaat wellicht verschillende eeuwen terug. De exacte oorsprong is moeilijk te achterhalen. Maar het is duidelijk dat de praktijk diep verankerd is in de katholieke volkscultuur en regionale gebruiken.  Dames uit de buurt kwamen vroeger samen om de papieren bloemen te maken. Zo wilden ze hun respect en devotie tonen naar Maria, de moeder van Jezus. 

Steeds minder mensen voeren de traditie vandaag nog uit. Daarom werd in 2020 actie ondernomen om de traditie niet verloren te laten gaan. De voorzitter van de gemeenteraad maakt sindsdien jaarlijks heel veel bloemen van crêpepapier. Ze maakte vroeger voor haar kinderen vaak papieren bloemen om te verkopen op het strand. Ze weet dus goed hoe je snel mooie bloemetjes kan maken. Elk jaar op 1 mei gaan de voorzitter en burgmeester op pad langs alle Mariakapelletjes van de gemeente Lille om ervoor te zorgen dat ze de hele maand kunnen stralen. Ze willen de traditie in ere houden. Het is een gelegenheid om buren samen te brengen zodat ze elkaar beter leren kennen.

Een Mariakapel in Lille, versierd met papieren bloemen tijdens de meimaand | © Greet Dekkers