Muziektradities van de Roma

Muziek is immaterieel erfgoed bij uitstek. Het muzikale culturele erfgoed van de Roma gemeenschap is eeuwenoud, immens en divers. Voor de Roma is de overdracht van muzikale kennis door samen-, voor- en naspelen de belangrijkste manier om deze kunde in stand te houden. Het vakmanschap wordt doorgegeven van vader op zoon.

Al sinds de 15e eeuw vestigden Roma, Sinti en Manouch zich na hun omzwervingen in Europa. Zo is er ook in België een grote Roma gemeenschap. Vooral de Sinti en Manouch Roma zijn hier al generaties lang gevestigd en hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de Belgische muziekgeschiedenis. Denk maar aan Django Reinhardt, die samen met Stephane Grappelli de Gipsy Swing op de kaart zette.

Muziek is datgene wat een groot deel van de Roma gemeenschap definieert. Met de stille teloorgang van deze muziektraditie gaat het verlies van culturele bagage gepaard. Met het verdwijnen van de muziek verdwijnt ook de stem en identiteit van een kwetsbare bevolkingsgroep in ons land. De overdracht en ontwikkeling van dit muzikale erfgoed kwam reeds onder grote druk te staan tijdens WOII wanneer een groot deel van de Roma gemeenschap werd gedeporteerd en vervolgd. Met hen ook de muziek die enkel in de hoofden en harten van deze gemeenschap leeft.

Nochtans kan het doorgeven van deze muziektraditie een sleutel zijn tot verschillende integratiemogelijkheden. Het in stand houden van de identiteit van deze gemeenschap door hun muziekcultuur te erkennen en ondersteunen is er één van.