Orkidea dabke

Een ritmische prikkelende dans, Dabke, heeft wortels in de Arabische wereld. Palestina, Libanon, Syrië en Jordanië, ... zijn de geboorteplaatsen van deze dynamische dansstijl. Dabke betekent 'stampen' in de Arabische taal. Uit een oude legende van de streek blijkt dat arbeiders tijdens bouwen de klei met de voeten stampten, terwijl ze dansten en zongen. In Dabke wordt dansen in een cirkel en op een rij met elkaar gecombineerd. Afhankelijk van de volksmuziek en de regio bestaan variaties in de dans. Toch blijft basis van de dansstappen overal hetzelfde.

In iedere familie wordt de basis van Dabke aangeleerd aan de kinderen. Er is voldoende gelegenheid om te oefenen, want op elk trouwfeest danst men Dabke. Vrouwen en mannen dansen er hand in hand in cirkels. Soms met traditionele kostuums, maar meestal in meer eenvoudige kledij.

Dabke verenigt mensen. Door het vrolijke ritme en dynamische bewegingen stimuleert deze dans een constante uitwisseling tussen individu en groep. Bovendien vormt deze dans een verbindend element tussen landen en culturen.

Orkidea Gent verzamelt sinds 2019 een groep dansers uit diverse landen en met diverse achtergronden.

Met behulp van een choreografe laten ze Dabke verder evolueren en brengen zo meerdere mensen bij elkaar.

Dabke gedanst door Orkidea Gent | © Taha Khaled