HET TWEEJAARLIJKS ACCORDEONFESTIVAL AIRBAG IN BRUGGE

Register van Inspirerende Voorbeelden

De eerste editie van het tweejaarlijkse Airbag Festival vond plaats in 2002. Cultuurcentrum Brugge besliste toen om de accordeontraditie aan te zwengelen en daarbij erfgoed en hedendaagse muziekcultuur te combineren in een breed muzikaal project. Op 20 jaar tijd is er dankzij Airbag Festival een hechte erfgoedgemeenschap ontstaan die een liefde voor de accordeonmuziek en het accordeon deelt. Het festival brengt die gemeenschap telkens opnieuw samen. Daarom werd Airbag Festival in 2022 genomineerd voor het Register van inspirerende voorbeelden voor het borgen van immaterieel erfgoed, en door de Vlaamse minister van Cultuur voor drie jaar op het Register geplaatst.

Wat & Hoe

Van in het begin koos de festivalorganisator ervoor om een breed programma samen te stellen in samenwerking met diverse culturele partners. Reeds bij de eerste editie besteedde Airbag Festival een bijzondere aandacht aan het erfgoed, o.a. via verschillende publicaties over het Brugse accordeonverleden, tentoonstellingen, en een vaste samenwerking met het Volkskundemuseum. 

Met een breed programma wil de organisatie een zo groot mogelijke participatie tot stand brengen bij verschillende doelgroepen, waaronder jongeren, schoolgaande jeugd, senioren, actieve muziekliefhebbers, zowel amateurs als professionele artiesten en toevallige passanten of toeristen. Daardoor, en door de laagdrempeligheid, geeft het festival zowat elke Bruggeling de indruk mede-eigenaar te zijn van het initiatief. 

Het festival is een mooi voorbeeld van hoe een tweejaarlijks evenement een instrument en muzikale praktijk nieuw leven kan inblazen. In Brugge bloeit de accordeoncultuur en een hele gemeenschap schaart zich erachter. 

Waarin zit volgens u de kracht van uw initiatieven? 

Airbag gaf adem aan een volks instrument, de accordeon, dat een universele verspreiding kende; van de Balkan over het Amerikaanse westen tot in Brugge. Het instrument verbond liefhebbers van Brugse volksliedjes en Argentijnse tango. Het bracht mensen en culturen bij elkaar. Het instrument werd gevierd op de mooiste Brugse podia. 

Wat is uw gouden raad voor anderen? 

Erfgoed krijgt gemakkelijker een nieuw leven als je het koppelt aan bestaande tradities en praktijken. Airbag was nooit zo succesvol geweest zonder de levendige accordeonopleiding in het plaatselijke conservatorium. 

Onderneemt u nog andere acties waar u trots op bent? Of heeft u plannen voor andere acties waar u naar uit kijkt? 

Het Airbagfestival krijgt in 2024 een nieuw jasje en vervelt tot het Mirage festival. Het evenement zal niet meer focussen op één instrument maar de essentie blijft: Hoe koppel je lokale creativiteit aan de ruimere wereld en hoe verbind je mensen met muziek?  

Filip Strobbe, directeur van cultuurcentrum Brugge 


Meer weten:
Contact:

filip.strobbe@brugge.be

Voorbeeldacties: zo geven mensen immaterieel erfgoed toekomst