Publicatie: At the interface between living heritage and museum practice

Musea kunnen een bijzondere rol spelen in het complexe samenspel van actoren en processen die actief zijn rond het borgen van immaterieel erfgoed. In deze paper (2020) delen Jorijn Neyrinck, Kia Tsakiridis en Eveline Seghers belangrijke inzichten voor musea wereldwijd die aan de slag (willen) gaan met het borgen van immaterieel erfgoed. Zo focussen ze op duurzame ontwikkeling, ethische vraagstukken en op het potentieel dat ligt in het concept van lerende netwerken. 


Het Intangible Cultural Heritage and Museums Project (IMP)* is een voorbeeld van hoe zo’n lerend netwerk zich in de praktijk heeft ontwikkeld. Deelnemers aan dit internationale project onderzochten de mogelijkheden die ontstaan wanneer immaterieel-erfgoedgemeenschappen en musea de handen in elkaar slaan. Door dialoog en samenwerking tussen de verschillende betrokkenen te stimuleren, bracht het IMP-project de kansen, risico’s en vragen in beeld die naar boven komen tijdens dergelijke processen. Tijdens het traject werd verkend hoe de “derde ruimte” – de metaforische, maar soms ook praktische plek waar de activiteiten van musea en erfgoedgemeenschappen elkaar kruisen – omgevormd kan worden tot een platform waar alle betrokkenen verrijkende inzichten en praktijken van elkaar ontdekken. 

Download het volledige artikel hier


Citeren: J. Neyrinck, E. Tsakiridis en E. Seghers, 'At the Interface of Safeguarding Living Heritages and Museum Practices: Dialogical Encounters and the Making of Third Space(s) in the Heritage Field. Learning from the Intangible Cultural Heritage and Museums Project', in: International Journal of Intangible Heritage 15 (2020) p. 62-85.  

*Werkplaats immaterieel erfgoed was de lead partner in het project, in samenwerking met het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (NL), het Italian Society for Museum and Heritage Anthropology - SIMBDEA (IT), Swiss Museums Association (CH) en het Centre français du patrimoine culturel immatériel (FR). Het project werd onder meer gefinancierd door het Creative Europe programma van de Europese Unie en de Vlaamse overheid. Geassocieerde partners waren ICOM International, NEMO - Network of European Museum Organisations en het ICH NGO Forum. 

Voorbeeldacties: zo geven mensen immaterieel erfgoed toekomst