Bouwen van piano’s en pianomechanieken bij August Förster 

Thomas Kint is een gedreven pianobouwer en restaurateur met een rijke carrière als musicoloog, pianist, en pianostemmer. Zijn passie voor het traditionele ambacht van pianobouw bracht hem naar de meester Benjamin Schwarz, werkzaam bij de gerenommeerde pianofabriekant August Förster.

Thomas heeft zich als doctorandus in Berlijn verdiept in de muziekcultuur en spreekt vloeiend Duits. Zijn droom is om in zijn Gents pianocentrum Kint Pianos zelf piano’s te bouwen volgens traditionele procedures. Deze ambitie drijft hem om te leren van de laatste meesters in het vak. De ervaren pianobouwer Benjamin Schwarz wordt zijn mentor in dit unieke meester-leerlingbeurstraject.

Benjamin deelt Thomas' compromisloze visie op kwaliteit en duurzaamheid. Als hoofdtechnieker en -bouwer bij August Förster behoudt hij het ambacht van handmatige pianobouw, een zeldzaamheid in de geautomatiseerde industrie van vandaag.

Dit leertraject omvat intensieve één-op-één begeleiding bij het vervaardigen van pianomechanieken en structurele onderdelen, waarbij Thomas de fijne kneepjes van het vak leert. De focus ligt op het behoud van immaterieel cultureel erfgoed en het doorgeven van traditionele pianobouwtechnieken. De ambitie is niet alleen om de vaardigheden te leren, maar ook om bij te dragen aan het behoud van een ambacht dat dreigt verloren te gaan. Samen streven Thomas en Benjamin naar een symbiotisch verhaal waarbij kennis en passie voor het vak worden doorgegeven aan toekomstige generaties.

Looptijd traject

1 maart 2024 - 1 mei 2025

Domein

Muziek en podiumkunsten, Ambacht, vakmanschap en techniek