Creatief (her)gebruik voor duurzaam en betekenisvol hedendaags zitcomfort.

De gepassioneerde meester-stoffeerder Christine Hermans bezit een schat aan ervaring die ze gedurende vele jaren heeft opgebouwd. Haar unieke aanpak combineert traditioneel vakmanschap met eigentijdse reflectie, waardoor ze niet alleen stukken restaureert, maar ook de ziel ervan behoudt.

Aan haar zijde staat de leergierige leerling Julie Van Elslande, een juriste en onderzoekster in de culturele sector, die in stofferen een persoonlijke passie vond. Haar ambitie reikt verder dan het vakmanschap te leren; ze streeft ernaar een eigen stoffeerderspraktijk te starten, gefocust op kennisdeling, hergebruik en vernieuwde aandacht voor traditionele methodes.

Samen duiken meester en leerling in het ambacht van meubelstofferen, beginnend met het creatief (her)gebruik van materialen voor kleine stukken meubilair. Van voetenbankjes tot klassieke salonstoelen en modernistisch meubilair, elke fase van het traject is doordrenkt van betekenisvolle keuzes en duurzame praktijken.

Deze stoffeerdersmissie gaat verder dan esthetiek; het draait om het behoud van immaterieel erfgoed en het aanwakkeren van hernieuwde interesse in duurzaam zitcomfort. Hun ambitie reikt tot samenwerkingen met organisaties zoals Tournevie en de Koninklijke Bibliotheek van België, waar erfgoed en stoffeerderskunst samenkomen.

Dit meester-leerlingbeurstraject is een bruisende reis vol creativiteit, reflectie en een gedeelde passie voor het behoud van vakmanschap in een wereld die snakt naar duurzaamheid en betekenis.

Looptijd traject

8 januari 2024 - 22 december 2024

Domein

Ambacht, vakmanschap en techniek