Eer het vat in duigen valt

Thomas Coene, een jonge enthousiasteling met passie voor ambacht en houtbewerking, is de leerling in dit verhaal. Hij heeft een droom: het eeuwenoude kuipersberoep nieuw leven inblazen. Aan zijn zijde staat Marleen Bonami, de ervaren meester-kuiper met een schat aan kennis en vakmanschap.

Hun paden kruisten toen Thomas op zoek was naar een opleiding die verder ging dan de gangbare leerprogramma's. Via een tip van een medewerker bij ETWIE ontdekte hij Marleen, een ware meester in de kuiperij. Hun eerste ontmoeting was als een vonk die oversloeg, de gedeelde liefde voor het ambacht bracht hen samen.

Samen gaan ze de niche-specialisatie van het kuipersberoep verkennen, een kunst die in België dreigt verloren te gaan. De focus ligt niet alleen op theorie maar vooral op praktijk, met restauraties variërend van kleine bloemkuipen tot immense vaten van 27.000 liter. Het vakmanschap van de kuiper is van onschatbare waarde, niet alleen voor de brouwerijen en distilleerderijen, maar ook als levend erfgoed dat moet worden gekoesterd.

Het doel van de meester en de leerling is duidelijk: het ambacht van kuiper nieuw leven inblazen en doorgeven aan toekomstige generaties. Ze willen niet alleen restaureren maar ook innoveren, met oog voor duurzaamheid en het bewustzijn van het belang van houtbewerking in een moderne context. Samen willen ze niet alleen vaten herstellen, maar ook de passie voor het ambacht verspreiden, van scholen tot brouwerijen, en de maatschappij bewust maken van het culturele belang van dit oude vakmanschap.

Looptijd traject

1 januari 2024 - 30 juni 2025

Domein

Ambacht, vakmanschap en techniek