Praktische opleiding tot hopteler

De hopteelt bepaalde eeuwenlang het landschap in de regio Asse en Aalst. Toenemende concurrentie uit het buitenland zorgde voor een achteruitgang van de hopteelt. Dankzij de biersector lijkt dat tij nu te keren. Er is een groeiende vraag naar lokaal geproduceerd hop en een toenemende interesse in oude variëteiten. Dat geeft de hopteelt in Vlaanderen een nieuwe toekomst. In de streek van Asse en Aalst is er nog één man die hopbellen kweekt voor de commerciële bierproductie.

Alfons Temmerman heeft zeventig jaar ervaring en behoort tot de laatste van vier generaties hopboeren. Alfons is ook peen van de weinige hoptelers in Vlaanderen die volledig biologisch teelt. Drie leerlingen willen in zijn voetsporen treden en hopteler worden in hoofd- of bijberoep. Diederik Vandamme en Mathias en Pieter-Jan Morlion gingen van maart 2019 tot oktober 2020 bij Alfons in de leer. Tijdens het traject kwamen alle activiteiten uit de hopteelt aan bod. De leerlingen kregen de kans om hun eigen hopveld aan te leggen, te onderhouden en te oogsten en konden praktische ervaring opdoen met de juiste machines. Dankzij het meester-leerlingbeurstraject werd het vakmanschap van de hopboer overgedragen en blijft de hopteelt voortbestaan. 

Looptijd traject

1 maart 2019 - 31 oktober 2020

Domein

Natuur en landbouw