Van stervende boom naar nieuw bos, een reis door de bijzondere wereld van groenhoutbewerking

Harald Lamon is ambachtelijk houtsnijder en heeft met Het Lepelhuis zijn eigen atelier en winkel in Brugge. Hij kent een grote passie voor het werken met groen, nog vers en onverdord, hout. Het bewerken van groen hout is een ambacht dat zo oud is als de mensheid zelf. Daar het hout zacht is, wordt het bewerkt met handgereedschap en komen er geen machines aan te pas.

Toen een 148 jaar oude, stervende beuk weg moest uit de Guido Gezelletuin in Brugge, kreeg Harald een uitstekend idee dat de start vormde van een nieuw meester-leerlingtraject.

Samen met leerling-houtsnijders Andy Vercruysse en Thomas D’hooge, verwerkt hij het beukenhout, in twee jaar tijd, tot minstens 100 kleine en grote voorwerpen, zoals knopen, lepels, kommen, stoelen, krukken en banken. Daarbij worden verschillende technieken en gereedschappen gehanteerd. Op het einde van het tweejarig traject worden de voorwerpen aan het grote publiek tentoongesteld en nadien geveild. De opbrengst gaat naar Natuurpunt voor de aanplanting van een nieuw bos. Harald en zijn leerlingen betrekken veel geïnteresseerde mensen en partners in hun verhaal. Zo kunnen onder meer de leerlingen van de Brugse Steinerschool aan de slag gaan met het beukenhout. Een belangrijke partner in dit traject is House of Time. Die organisatie biedt Harald, Andy en Thomas een atelier dat groot genoeg is om de oude beukenboom te transformeren in talrijke gebruiksvoorwerpen.

Looptijd traject

1 januari 2022 - 31 december 2023

Domein

Natuur en landbouw