Het schors-seizoen is aangebroken

13 juni 2024

Het schors-seizoen is aangebroken

Aah, lente... Een uitzonderlijk natte lente, maar desondanks een goed seizoen voor de wilde wevers. De voorbije maanden lag onze focus op schors. Het natte weer speelde daarvoor in ons voordeel, hoewel we toch graag wat meer zon gezien hadden. 

April

In april komt de waterhuishouding van de boom terug op gang. Het moment om de bast te oogsten van kleinere bomen of takken. Wilg is een soort waarvan je makkelijk de bast kunt losmaken en verwerken. Ook kastanje kan je begin april al vaak oogsten. We probeerden ook esdoorn en acacia, maar voor deze soorten was het nog te vroeg. 

Van tamme kastanje kan je de dikke bast zelfs splitsen in een binnenkant en een buitenkant van de bast. Een dubbele oogst! Hetzelfde kan je doen met acacia. De bast in 2 gelijke dikke stukken splitsen, blijkt nog niet zo makkelijk te gaan. Na veel geduld en prutswerk lukt het me om ietwat bruikbare stukken te splitsen. Ervaring is blijkbaar een must, evenals engelengeduld ;-) Maar het werk wordt wel beloond met prachtige, flexibele stroken binnenbast.

Mei

Helaas geen samenkomst deze maand, maar dat gaf ruimte om zelfstandig op stap te gaan om schors te gaan oogsten. Wilg lost intussen heel gemakkelijk zijn schors en zit boordevol water. Het droogproces vraagt dan ook enige aandacht voor ventilatie zodat de rollen niet beginnen te schimmelen. 

Joëlle deed een eerste experimentje met het schors van Japanse duizendknoop. Deze wordt op een andere manier geoogst dan schors van bomen, maar geeft ook een dun, flexibel en zeer vezelig materiaal. Het werken met invasieve soorten interesseert ons beiden enorm. Zo kan je van een ‘pest’ toch iets nuttig maken en je steentje bijdragen aan natuurbeheer. 

Bij Anke thuis was het tijd voor de jaarlijkse snoei van de gemengde heg. Grote takken Iep, Eik, wilde kers, Europese vogelkers, Wollige Sneeuwbal, Berk, Tamme Kastanje… werden gesorteerd op rechte lange stukken om de bast ervan te proberen pellen. Allen lukten, de één wat beter dan de andere buiten Berk en Wilde Kers. De vezels lopen bij deze laatste twee niet in verticale richting van de tak, maar horizontaal. Waardoor de bast telkens scheurt. Van Berk zou het wel lukken, mocht het over een dood exemplaar gaan of veel vroeger in het jaar wordt gezegd. Het is al mei, dus we gaan pas volgend jaar ermee kunnen experimenteren. Gelukkig loopt onze beurs over twee seizoenen. 

Naast het oogsten, waren we in mei ook aanwezig op het West-vlaams bushcraftweekend met een standje rond wild weven. geïnteresseerden konden bij ons leren spiraalvlechten of te weten komen welke wilde planten je zoal kan gebruiken om te vlechten. 

Juni

Na lange tijd eindelijk weer een bijeenkomst bij Valerie in Florival. Gezien we de voorbije tijd al genoeg geoogst hadden, konden we ons deze keer volledig focussen op het uitproberen van verschillende vlechttechnieken met schors. 

De juist benamingen van de technieken... tja, daar steekt de taalbarriere soms een stokje voor. Ooit gaan we je ze meedelen, maar voor nu kan je gewoon genieten van onze creaties! 

Werkplaats Immaterieel Erfgoed en Departement CJM zijn niet verantwoordelijk voor dit blogbericht.