Foto-expo ‘Thuis Onderweg’ toont hoe vrachtwagenchauffeurs leven

22 april 2024

Telkens je op de snelweg rijdt, zie je rijen vrachtwagens. Maar wie zit er eigenlijk achter het stuur? Fotograaf Koen Degroote trok langs snelwegparkings aan de E17 en ging mee op pad met vrachtwagenchauffeurs om hun leefwereld en gewoonten in beeld te brengen. Het resultaat is de foto-expo ‘Thuis Onderweg. Truckerstradities in beeld’, georganiseerd door Werkplaats immaterieel erfgoed en de regionale erfgoedcellen Erfgoed Viersprong, Zuidwest en Cultuurregio Leie Schelde, naar aanleiding van 50 jaar E17.

 

50 jaar E17

In 1973 reden voor het eerst wagens op de E3, die later de naam E17 kreeg. Daarom riepen Erfgoed Viersprong, Zuidwest en Cultuurregio Leie Schelde het project 50 jaar E17 in het leven, om de impact van een halve eeuw snelweg in kaart te brengen. Samen lanceerden deze regionale erfgoedcellen een website, een podcastreeks en een rondreizende tentoonstelling. Het project verkende zo al uitvoerig de geschiedenis van deze snelweg. Maar welke plaats heeft ze in onze cultuur, dagelijks leven, en vooral in dat van de personen die er het meest op vertoeven, de vrachtwagenchauffeurs?

 

“Niets is wat het lijkt op de E17”

De organisaties sloegen de handen in elkaar met fotograaf Koen Degroote en Werkplaats immaterieel erfgoed. Hoe leven truckers? Aan welke gewoontes houden ze vast als ze weg zijn van huis? En hoe spenderen ze hun vrije tijd langs de weg, gaan ze met elkaar om? Daar ging de fotograaf naar op zoek. Een jaar lang keek, reisde en ontmoette hij op en langs de E17. “Op de E17 is niets wat het lijkt”, ervaarde Koen. Persoonlijkheden, culturen en gewoonten komen er samen.

Nu eens van op een afstand, dan weer opvallend dichtbij, neemt de fotograaf je in de expo ‘Thuis onderweg. Truckerstradities in beeld’ met beelden en verhalen mee in zijn persoonlijke ervaring. De camera is voelbaar: net als Koen kijk je binnen in een onbekende wereld.

 

Erfgoeddag: start van een rondreis

De foto-expo werd donderdag 18 april onder grote aandacht voorgesteld op het E17-café in het Hotel Van der Valk in Nazareth (langs de E17). Daar was de fototentoonstelling te bewonderen tot en met Erfgoeddag op 21 april. Vervolgens reist de expo door naar verschillende andere locaties. Wil je weten waar en wanneer je de expo kan bezoeken. Dat kan via deze link!

 

Foto bovenaan: © Koen Degroote; Foto's in tekst: © Zuidwest.

Afbeelding uit foto-expo 'Thuis Onderweg. Truckerstradities in beeld' | © Koen Degroote