Internationale Paardenprocessie Hakendover erkend als immaterieel erfgoed

5 juli 2022

De Vlaamse minister van Cultuur plaatst de Internationale Paardenprocessie Hakendover (Tienen) op de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Deze religieuze traditie met wortels in de 7e eeuw, evolueerde door de eeuwen heen tot een volks en cultureel evenement met duizenden pelgrims en kijklustigen. 

 

De officiële Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is opgezet door de Vlaamse overheid om immaterieel erfgoed te verzamelen en in de kijker te zetten. De minister kan twee keer per jaar nieuwe elementen toevoegen aan die lijst.

Processie met volks en verbindend karakter

Elk jaar op paasmaandag trekt de internationale paardenprocessie traditiegetrouw door de straten van de Tiense deelgemeente Hakendover. Jaarlijks zakken meer dan 20.000 pelgrims en toeschouwers af naar het Vlaams-Brabantse dorp. Daarmee is de Hakendoverse paardenprocessie één van de grootste processies in ons land.

Na de hoogmis begeleiden honderden ruiters en talrijke bedevaarders het 14e-eeuwse beeld van de Goddelijke Zaligmaker naar het altaar op de Tiense Berg. Daar aangekomen, worden de grond, bedevaarders, paarden en ruiters gezegend. Als hoogtepunt galopperen de paarden driemaal rond het altaar en de bedevaarders.

Het gebeuren had vroeger een uitsluitend religieus karakter. In het zog van de processie vinden in het dorp zowel tijdens de paasdagen als doorheen het jaar nu tal van nevenactiviteiten plaats. Zo zijn er onder andere de jaarlijkse paaskermis, de wielerkoers en de gelegenheidscafés. Het is een volks en cultureel evenement dat het hele dorp verbindt.

Lees hier meer over de praktijk.