UNESCO 2003 WEEK IN FEESTSTEMMING IN 2023

15 december 2023

20 jaar 2003 Conventie gevierd in licht van duurzame ontwikkeling - Verslag vanuit Botswana

Van 4 tot 9 december 2023 vond in Kasane (Botswana) de 18de sessie van het Intergouvernementeel Comité van de UNESCO 2003 Conventie voor het borgen van immaterieel cultureel erfgoed plaats. 

De Conventie viert in 2023 zijn 20ste verjaardag. De jaarlijkse UNESCO 2003 bijeenkomst stond daarom in het teken van feest én reflectie: hoever staat het vandaag met de inzet van deze internationale samenwerking rond levend erfgoed? En wat brengt de toekomst? 

 

Voor Vlaanderen was één van de hoogtepunten van deze sessie de selectie van de Geelse Gezinsverpleging als voorbeeldpraktijk op het 'Register van Goede Borgingspraktijken'; en de inschrijving van Traditionele irrigatie - met de praktijk van het Witteren uit Lommel - op de 'Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid'. 

Hoogst uitzonderlijk deze editie was dat voor het allereerst àlle voorgestelde nominatiedossiers op de vergadering een positief advies van de Evaluation Body hadden meegekregen, waardoor ditmaal geen discussies over de nominaties nodig bleken. De feeststemming was zo compleet.

Op de vergadering werden voorts een aantal belangrijke beslissingen genomen die de koers van de Conventie komende jaren gaan kleuren: 

  • een ruimere inzet van Artikel 18 van de Conventie rond het delen van ervaringen rond borgen,
  • stroomlijning van het werk met andere Culturele Conventies (o.m. de Werelderfgoed Conventie van 1972), 
  • de inzet van cultureel erfgoed binnen duurzame ontwikkeling in opvolging van de ‘MONDIACULT declaration’ (2022), 
  • de goedkeuring van een ‘guidance note' rond omgang met economische dimensies van het borgen van immaterieel erfgoed.

Jorijn Neyrinck, coördinator van Werkplaats immaterieel erfgoed en UNESCO facilitator volgde de jaarlijkse UNESCO 2003 bijeenkomst en deelt ervaringen van ter plaatse en een blik op de ontwikkelingen.

Lees hier het uitgebreide verslag.