Klaroenblazers van de Last Post winnen Ultima voor Roerend en Immaterieel Erfgoed

16 mei 2023
De Vlaamse Gemeenschap reikte de Ultimas 2022 uit tijdens een liveshow op Tour & Taxis. De Vlaamse cultuurprijzen werden uitgereikt aan 13 laureaten - in evenveel categorieën - als erkenning voor hun verdienste in de socio-culturele sector. In de categorie van Roerend en Immaterieel Erfgoed werden Klaroenblazers van de Last Post bekroond. Ook voor de publieksprijs was een immaterieel-erfgoedpraktijk genomineerd: het Ros Beiaard. Helaas moesten zij - na een spannende strijd - de duimen leggen voor Vergeet Barbara van Studio 100. 

Immaterieel erfgoed stond centraal tijdens deze editie van de Ultimas, dé Vlaamse cultuurprijzen. De sfeervolle circustent van circus Barones was namelijk de uitvalsbasis van deze wervelende en spannende live awardshow. De show bulkte van talent met 13 sterke laureaten: de strafste en meest toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties en gezelschappen van 2022.

 

De laureaten voor 2022 zijn:  

 • Algemene Culturele Verdienste: Sidi Larbi Cherkaoui 
 • Amateurkunsten: Brassband Willebroek 
 • Architectuur en Toegepaste Kunsten: Marie-José Van Hee 
 • Beeldende Kunst: Ann Veronica Janssens 
 • Circus: ADM-VZW  
 • Digitale Kunst: Alex Verhaest 
 • Film & Visuele Media: Angelo Tijssens 
 • Letteren: Joke van Leeuwen 
 • Muziek: Charlotte Adigéry & Bolis Pupul 
 • Podiumkunsten: Studio Orka 
 • Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk: Sankaa vzw 
 • Roerend en Immaterieel Erfgoed: Klaroenblazers van de Last Post 
 • Publieksprijs: de winnaar wordt pas tijdens de liveshow op 16 mei bekendgemaakt.  

In een ontroerende video kregen de klaroenblazers de kans om meer te vertellen over hun prachtige traditie. Elke avond staan zij klaar onder de Menepoort om de Last Post te laten weerklinken: een eenvoudig, maar pakkend eerbetoon ter nagedachtenis van soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog sneuvelden bij de verdediging van de stad Ieper.

“Dagelijks zetten de klaroenblazers zich belangeloos in om de Last Post in stand te houden, een erg betekenisvol ritueel, met een universele vredesboodschap. Het is erfgoed dat zich afspeelt in een monument voor de doden, maar dat wordt doorgegeven en gedragen door een brede erfgoedgemeenschap en in de praktijk voortgeblazen door generaties van levende mensen, elke dag opnieuw. Hun engagement, al bijna honderd jaar lang, verdient dan ook alle eer.”

 

Publieksprijs 

Dit jaar werd er voor de tweede keer een Publieksprijs uitgereikt voor artiesten of organisaties die in het afgelopen jaar bijdroegen aan de verbreding van de cultuur, maar die niet meteen in de bestaande Ultimas-categorieën pasten. Bij de drie kandidaten met de meeste stemmen was ook een immaterieel-erfgoedpraktijk genomineerd: de Ros Beiaardommegang van Dendermonde. Na een spannende stemwedstrijd delfden zij het onderspit tegen Vergeet Barbara van Studio 100. Be like the Bird van Amaranthe was de derde genomineerde. 

 

Over de Ultimas  

De Ultimas worden georganiseerd door het Departement cultuur, jeugd en media.
De traditie van de uitreiking van de Vlaamse cultuurprijzen ontstond in 2003. Sindsdien reikt de Vlaamse overheid elk jaar 12 prijzen uit, in evenveel categorieën, aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen. De laureaten worden gekozen door een jury van deskundigen.