Aalst Carnaval uit de Representatieve Lijst immaterieel erfgoed?

2 december 2019
Van 9 tot 14 december 2019 gaat in Bogotà (Colombia) de jaarlijkse bijeenkomst van de UNESCO 2003 Conventie voor immaterieel erfgoed door. Aalst Carnaval maakt sinds 2010 deel uit van de UNESCO Representatieve Lijst van het immaterieel cultureel erfgoed. Nu staat een mogelijke schrapping op de agenda. Het zou daarmee de allereerste keer in de geschiedenis zijn dat er iets van de Unesco Lijst gehaald wordt.

De aanleiding zijn de praalwagens van carnavalsgroep De Vismooil’n tijdens de stoet van 2019, die door sommigen als antisemitisch en beledigend werden ervaren. Er volgde debat in de media dat tot ver over de landsgrenzen heen reikte. Gezien de erkenning op de UNESCO Lijst werd ook UNESCO door diverse mensen en organisaties aangeschreven om de kwestie aan te kaarten. 

 
Op zondag 1 december 2019, een week voor deze internationale UNESCO bijeenkomst, kondigt Aalst Carnaval echter zelf aan dat het zich uit de lijst wil terugtrekken. Aalsters burgemeester Christoph D'Haese duidt dat Aalst Carnaval in de huidige omstandigheden en vanuit de weinig constructieve wijze waarop het debat de voorbije maanden is gevoerd, niet langer deel wenst uit te maken van de UNESCO Lijst.
 
Officieel bestaat er tot op vandaag géén uitgetekende procedure, noch om een item van de UNESCO 2003 Lijsten te schrappen, noch om zich als erfgoedgemeenschap van de lijst terug te trekken. 'De ironie wil dat tijdens UNESCO vergaderingen, vanuit de Belgische delegatie, uitgerekend Vlaanderen het gebrek aan een dergelijke procedure reeds meermaals aankaartte’, aldus Jorijn Neyrinck, coördinator Werkplaats immaterieel erfgoed en lid van de Vlaamse Unesco Commissie.
 

 

Beeld: Femke den Hollander