Nieuwe beurzen meester-leerlingtraject

25 mei 2021

De minister van Cultuur lanceert een nieuwe beursronde voor het doorgeven van vakmanschap in een meester-leerlingtraject. Dankzij die beurzen krijgen meesters-vaklui een (financieel) duwtje in de rug om samen te werken met één of meerdere leerlingen die bij hen in de leer gaan. Zo worden kennis en vaardigheden doorgegeven en gaan ze niet verloren.

In 2021 maakt de minister 619.000 euro vrij voor deze beurstrajecten. Een beurs voor het doorgeven van vakmanschap dient als financiële ondersteuning voor vakmensen die één of meerdere leerlingen een aantal maanden (max. twee jaar) in de leer neemt(en) om hem en/of haar de knepen van het vak te leren.

Vakmanschap wordt daarbij gezien als een vorm van immaterieel cultureel erfgoed dat in de hoofden en handen van mensen zit: kennis en vaardigheden met wortels in traditie. Het kan gaan om ambachten, maar bijvoorbeeld ook om bepaalde toegepaste kunsten of podiumkunsten. Het doorgeven van dit soort vakmanschap is nodig om het levend te houden.

Met de ondersteuning van vakmanschap kan Vlaanderen zich internationaal profileren. UNESCO roept op om dit soort erfgoed door te geven, onder de vlag van Living Human Treasures.

Kom jij in aanmerking voor een beurs?
De beurs wordt altijd aangevraagd door een partnerschap van een meester en een of meerdere leerlingen.

Op dinsdag 11 mei hield het Departement Jeugd, Cultuur en Media een online infosessie over het nieuwe reglement en de aanvraagprocedure. Bekijk hieronder de infosessie:

 

Beeld: Ambachtelijk jenever stoken - Jenevermuseum Hasselt | © Kris Van de Sande