Oekraïense borsjtsj erkend als bedreigd immaterieel erfgoed

7 juli 2022

UNESCO heeft beslist om het koken van Oekraïense borsjtsj versneld in te schijven op de Lijst van immaterieel cultureel erfgoed dat dringend borging nodig heeft.

 

Borsjtsj, borsjt, borscht of borsh is een soep op basis van rode bieten. Het gerecht wordt al lang gemaakt, gegeten en gevierd in alle regio's van Oekraïne. Gemeenschappen, families en restaurants ontwikkelden hun eigen versies van dit traditionele en populaire gerecht die lokale kenmerken en producten weerspiegelen.

In 2020 werd het maken van borsjtsj opgenomen in de nationale lijst van elementen van immaterieel cultureel erfgoed van Oekraïne en kwam het in aanmerking voor inschrijving op de Representatieve lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid in de cyclus van 2023 van het Intergouvernementeel comité voor de borging van het immaterieel cultureel erfgoed.

Versnelde procedure

Vanwege de aanhoudende oorlog en de negatieve impact ervan op de traditie, verzocht Oekraïne de lidstaten van het comité om de procedure te versnellen voor het inschrijven van het koken van borsjtsj op de Lijst van immaterieel cultureel erfgoed dat dringend borging nodig heeft. Het comité stemde daarmee in volgens de regels van Unesco’s Conventie voor de borging van het immaterieel cultureel erfgoed.

De Lijst van immaterieel cultureel erfgoed dat dringend borging nodig heeft, heeft tot doel aandacht te vestigen op de bescherming van immaterieel cultureel erfgoed waarvan de levensvatbaarheid in gevaar komt ondanks de inspanningen van de gemeenschap of de lidstaat. Door inschrijving op de lijst kunnen belanghebbenden internationale samenwerking aangaan en wordt hulp geboden bij het ontwikkelen en uitvoeren van een specifiek actieplan voor veiligheid.

Het comité is van mening dat de oorlog de levensvatbaarheid van de traditie bedreigt. Doordat zoveel mensen op de vlucht zijn, kunnen ze de groenten voor borsjtsj niet telen of koken. Ze kunnen ook niet samenkomen om van borsjtsj te genieten en dat ondermijnt het sociale en culturele welzijn.

 

https://www.unesco-vlaanderen.be/unesco-in-de-kijker/nieuws/oekraiense-borsjtsj-erkend-als-bedreigd-immaterieel-erfgoed 

Oekraïense borsjtsj | © Liz West