Met hart en ziel beleef je Open Monumentendag 2023

21 november 2022

Jaarlijks kun je op Open Monumentendag bekend en minder bekend onroerend erfgoed in Vlaanderen bezoeken. In 2023 komt dit erfgoed ‘Met hart en ziel’ tot leven. Herita slaat deze editie een brug tussen onroerend en immaterieel erfgoed. Werkplaats immaterieel erfgoed ondersteunt bij het ontwikkelen van de activiteiten.

Zet alvast zondag 10 september in jullie agenda! Herita is nog druk bezig achter de schermen met de voorbereiding van Open Monumentendag 2023, maar verklapt al het thema van deze bijzondere editie. De focus zal liggen op culturele praktijken, gewoontes en tradities die al generaties lang verbonden zijn met monumenten. En daarmee ook op de mensen die hier een groot hart voor hebben en de ziel die een plek kan herbergen. 

De focus op immaterieel erfgoed past in een breder verhaal. In 2023 viert UNESCO de twintigste verjaardag van de 2003 Conventie voor het Borgen van Immaterieel Cultureel Erfgoed. En Europa viert mee! De European Heritage Days zetten daarom het komende jaar ‘living heritage’ als thema centraal in de kijker. 

Een prachtige kans om ook in Vlaanderen over het muurtje te kijken en bruggen te slaan tussen open monumenten en het vele immaterieel erfgoed dat er leeft!  Werkplaats immaterieel erfgoed zal voor deze editie als partnerorganisatie van Herita de organisatoren van Open Monumentendag mee ondersteunen bij het ontwikkelen van activiteiten binnen het thema.

Aan de slag!

Hoe krijgt het thema vorm op jouw locatie tijdens de Open Monumentendag? 

Herita somt mogelijke aanknopingspunten en invalshoeken op zodat de bezoeker ook jouw onroerend erfgoed met hart en ziel beleeft!

Bekijk de website van Open Monumentendag voor meer informatie. 

 

Vragensessie 

Ben je enthousiast om aan de slag te gaan met het thema, maar weet je niet goed waar te beginnen? Wil je een idee aftoetsen, of ben je op zoek naar expertise of een organisatie om mee samen te werken? 

Schrijf je dan in voor de vragensessie op woensdag 7 december!

Tussen 10 en 12 uur kun je digitaal met je vragen terecht bij Jorijn Neyrinck, coördinator van Werkplaats immaterieel erfgoed en Griet Langbeen, coördinator van Open Monumentendag. Geen vraag is te klein of te groot. Je hoeft niet de hele sessie bij te wonen, maar je kan aansluiten wanneer je wil.

Inschrijven doe je door te mailen naar griet.langbeen@herita.be