Psychisch welzijn en immaterieel erfgoed: Kleurrijk Stuivenberg

22 juni 2022

De komende maanden verkent Werkplaats immaterieel erfgoed de relatie tussen psychisch welzijn en immaterieel erfgoed. Je leest erover in het tijdschrift Psyche van de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid. Deze derde editie nemen we een kijkje bij het project Kleurrijk Stuivenberg waar patiënten van het psychiatrisch dagziekenhuis in Antwerpen aan de slag gaan met het natuurlijk kleuren van textiel, en herinneringskaarten. Terwijl ze met hun handen bezig zijn, duiken ze in immaterieel erfgoed.

 

In Stuivenberg, een wijk in het noorden van de stad Antwerpen, zijn veranderingen op til want volgend jaar verhuist het Algemeen Ziekenhuis van Stuivenberg naar Kop Spoor Noord. De oude site waar ook het psychiatrisch dagziekenhuis gevestigd is, krijgt een make-over. Om het geheugen en het erfgoed van deze plek niet verloren te laten gaan, wil ErfgoedLab het inventariseren met het project Geheugen van Stuivenberg.

Één van de deelprojecten is Kleurrijk Stuivenberg, een samenwerking met de psychiatrische werking op de Stuivenbergsite. Erfgoedconsulente Sofie De Ruysser en de directie van het Psychiatrische Ziekenhuis startten een sociaal-artistiek erfgoedproject op waarin de patiënten van het dagziekenhuis op zoek gaan naar kleurrijk erfgoed.

Het zorgthema wordt centraal benaderd vanuit kleur. De patiënten volgen sessies over kleur en eten (gezonde voeding), kleur en je thuis voelen (wonen), kleur en ik. Het kleurenerfgoed is een middel om het thema levend te maken en verhalen op te roepen. Hans Jackmaert begeleidt de deelnemers met zijn expertise in het verwerken van wol en het natuurlijk verven met planten. Hij staat daar niet als therapeut, maar als kunstenaar en ambachtsman om met de aanwezigen creatief aan de slag te gaan. Hoe Hans dit doet, lees je in het artikel.

Lees het volledige artikel

Artikel door Tine Van de Vel

Textiel wordt gekleurd in een indigo bad | © stad Antwerpen en Psychiatrisch Ziekenhuis ZNA Antwerpen – foto Ans Brys