Psychisch welzijn en immaterieel erfgoed: een introductie

2 februari 2022

De komende maanden verkent Werkplaats immaterieel erfgoed de relatie tussen psychisch welzijn en immaterieel erfgoed. Welke invloed hebben praktijken op ons welbevinden? Je leest het in het tijdschrift Psyche van de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid.

 

Een introductie

Ken je dat gevoel, wanneer je zorgen zachtjes vervagen terwijl de breistokken ritmisch tegen elkaar tikken? Of wanneer die gedeelde maaltijd op basis van een familierecept niet alleen je maag, maar ook je hart vult? Het zijn die handelingen of gewoontes die ontspanning geven of mensen samenbrengen. Immaterieel erfgoed draagt bij tot jouw mentaal welbevinden. De ene keer grijp je bewust naar een praktijk of traditie, en soms ontdek je per toeval het effect ervan.

Zonder tradities gaat er veel betekenis in het leven verloren. De chrysanten die je op het kerhof legt, bieden troost. De babyborrel markeert een belangrijke levensovergang. Verwerken, afsluiten en opstarten krijgen zichtbaarheid.

Sommige immaterieel-erfgoedpraktijken zijn gegroeid vanuit de specifieke focus op geestelijke gezondheid. De stad Geel staat bekend om haar gezinsverpleging waarbij een gezin een thuis biedt aan een psychisch kwetsbaar persoon. De Gnawaceremoniën die vanuit Marokko naar ons land zijn overgewaaid, hebben tot doel om fysieke of psychische problemen te verzachten.

In het eerste artikel Introductie verkennen we verschillende vormen van praktijken en de invloeden die ze op ons mentaal welzijn hebben. De komende edities verdiepen we ons telkens in een thema.  

Lees het volledige artikel in onderstaande bijlage

 

Auteur artikel: Tine Van de Vel
Beeld: Alain Meessen