Starttraject Borgen van immaterieel erfgoed: voorjaar 2024

17 juni 2024

Geen immaterieel erfgoed zonder de mensen die erachter zitten (beoefenaars, vrijwilligers, liefhebbers…). Daarom startte Werkplaats immaterieel erfgoed in 2021 met het Starttraject voor Borgen van immaterieel erfgoed. Dit is een cursus voor erfgoedgemeenschappen om te leren zorgen voor hun immaterieel-erfgoedpraktijk en hoe het op een bewuste manier kan verder leven.   

Ook in het voorjaar van 2024 vond dit Starttraject plaats. Vier keer spraken we met de ingeschreven erfgoedgemeenschappen af in ons kantoor in Brussel, met lekkere koffie en overheerlijke soezen die de namiddag nog aangenamer maakten (én ook Marc van Esperanto Vlaanderen bracht hemelse kokosrotjes mee).

 

 

Wie is wie? 

We begonnen de eerste sessie rustig met een kennismaking van de collega’s van de Werkplaats, maar ook de deelnemende erfgoedgemeenschappen zelf: Vlaamse Esperanto-Bond, Ridderslag Eeklo, mennen van rijtuigen, Heist Carnaval, Turks schaduwspel en volksdans, volksmuziek en vendelspel in Vlaanderen. Daarna gingen we verder met een stuk theorie: wat is immaterieel erfgoed en wat is het bestaande beleid rond immaterieel erfgoed wereldwijd, maar vooral in Vlaanderen? Met een rugzak vol nieuwe informatie gingen de deelnemers naar huis, klaar om volgende week zelf aan de slag te gaan!

Een week later kwamen we weer samen voor een tweede sessie. Hierin leerden de deelnemers twee belangrijke zaken over immaterieel erfgoed: het waarderen en beschrijven van een immaterieel-erfgoedpraktijk
Waarderen kan niet zonder een erfgoedgemeenschap, daarom gingen de deelnemers aan de slag met het uittekenen van de bestaande gemeenschap en durfden zichzelf meerdere keren de vraag te stellen: en wie nog? Daarnaast leerden ze om hun erfgoedpraktijk te beschrijven voor een publiek zonder voorkennis. Geen makkelijke opdracht!

 

 

Zelf aan de slag!

Tijdens de derde ontmoeting moesten de deelnemers nog dieper nadenken over hun erfgoedpraktijk. Na een heel kort stukje theorie over de kracht en de werking van een SWOT-analyse was het aan hen. Wat gaat er al goed bij de praktijk? Wat minder? Wat zijn bedreigingen voor het erfgoed? Of waar liggen er kansen? Eens al deze vragen beantwoord waren, gingen we nog een stapje verder en bedachten we mogelijke acties om in te spelen op sterktes en kansen of probeerden we zwaktes en bedreigingen aan te pakken. In dialoog met elkaar, leerden de aanwezige erfgoedgemeenschappen van hun eigen peers. 

De laatste week blikten we vooruit op de toekomst na het starttraject. We begonnen met het laatste stukje theorieen leerden de deelnemers over verschillende soorten borgingsacties en bijhorende goede voorbeelden van andere erfgoedgemeenschappen. Daarna legde onze communicatiecollega Jef uit hoe je communiceert over je erfgoed en welke kansen sociale media bieden. Ten slotte beantwoorden we vragen van de deelnemers over het beschrijven van hun praktijk. We overliepen nog even hoe iedereen het Starttraject ervaren had en namen toen afscheid van elkaar, maar niet zonder een nieuw moment af te spreken: 17 mei 2025 voor Leve immaterieel erfgoed! Een netwerkevenement voor iedereen met een hart voor immaterieel erfgoed. Ben jij er ook bij? 

 

 

Lijkt een deelname aan het Starttraject voor Borgen van immaterieel erfgoed iets voor jou? Stuur gerust een mailtje naar kato@werkplaatsimmaterieelerfgoed.be voor meer informatie.