Steltenlopers van Merchtem leren Vietnamezen lopen op stelten

18 juli 2024

Van 4 tot 15 juni trokken de Koninklijke Steltenlopers van Merchtem voor de vijfde keer naar Vietnam. Niet minder dan 47 steltenlopers, blokkenloopsters en muzikanten lieten tijdens het Festival van Huế hun kunsten zien. Na hun optredens maakten ze ruim de tijd om jonge Vietnamezen het steltenlopen aan te leren.

Headliner
De Merchtemse steltenlopers zijn niet enkel in Vlaanderen erkend als immaterieel erfgoed, ook in Vietnam zijn ze niet onbekend. Na 2008, 2010, 2014 en 2018 werd de groep voor de vijfde keer uitgenodigd in het Zuid-Oost-Aziatische land. Met enkele jaren vertraging – omwille van de wereldwijde pandemie – was het voor de Merchtemnaren een blij weerzien met hun Vietnamese vrienden.

De organisatie plaatste de steltenlopers als apotheose aan het slot van de straatparades van het internationale festival. Behalve twaalf Vietnamese ensembles waren er elf groepen uit zeven andere landen en drie continenten. De Merchtemnaren leken zo wel de hoofdact van het Festival van Huế en genoten heel wat aandacht in de Vietnamese media.

Steltenlopers laten hun kunsten zien in Vietnam.

Koffer van 5,10 meter lang
Organisatorisch was de reis naar Vietnam een hele klus. Een 5,10 meter lange koffer bracht 25 paar stelten en ander groot materiaal per cargovlucht naar Vietnam en vertrok twee weken op voorhand. Met alle materiaal woog de koffer maar liefst 350 kilogram.

Overstromingen
De steltenlopers lieten niet enkel hun kunsten zien, ze organiseerden ook initiaties voor de (jonge) Vietnamezen. Voorheen zei voorzitter Roger Daelemans daarover tegen Radio 2: “Vietnam heeft vaak last van overstromingen. Misschien kunnen ze op stelten leren lopen die ze zelf maken in bamboe, want je kan op stelten door diep water waden." 

Het steltenlopen ontstond in Merchtem immers uit noodzaak. "Bijna elk jaar overstroomde de Molenbeek in het Merchtemse gehucht Langevelde”, zei Daelemans aan Radio 2. “Ze waren daar afgesloten van de buitenwereld en de bewoners konden enkel op stelten in het centrum van Merchtem geraken. Daar ligt de basis van onze wereldberoemde folkloregroep."

Copyright foto's: Koninklijke Steltenlopers van Merchtem, DMZ Group en Belgische ambassade Vietnam.

Merchtemse steltenlopers in Vietnam. | © DMZ Group / Koninklijke steltenlopers Merchtem