You are previewing the website. You can switch to the regular view.

Wat is immaterieel erfgoed?


 Immaterieel erfgoed zijn gewoontes, kennis en praktijken van vandaag, die mensen van vroeger hebben gekregen en willen doorgeven aan toekomstige generaties. En naarmate tijden veranderen, verandert immaterieel erfgoed mee. 

Het zit in hoe we spelen en verhalen vertellen, in eetcultuur of dans en muziek, circus, carnaval, feesten en rituelen, in kweek- en landbouwtechnieken en in de vaardigheden van de vaklui die (weten hoe ze) dingen maken. Immaterieel erfgoed is van iedereen, en van alle tijden. Het zit ook overal. Van Alveringem tot Mol of Zelzate, Antwerpen tot Hasselt en Brussel. Ingebed in de levendige (super) diversiteit aan mensen, culturele tradities en praktijken die onze samenleving rijk is. Van oud en jong, van hier en ginder, van de stad en de randstad, en in alle mogelijke mengvormen die erbij zijn gaan horen. 

IMMATERIEEL ERFGOED IS NIET-TASTBAAR


Het zit in hoofden en handen van mensen. Je groeit er vanzelf mee op of je kiest er op een gegeven moment bewust voor. In elk geval vergt het oefening en vooral veel doen. 

En natuurlijk ook andere dingen: zonder kostuums geen parade, geen vakman zonder atelier.

IMMATERIEEL ERFGOED IS ER IN ALLE MATEN EN SOORTEN 


Het kan van alles zijn. 

Daarom wordt het vaak in deelverzamelingen, zogenaamde ‘domeinen’, verdeeld. Het kunnen praktijken zijn die met vertellen en taalgebruik te maken hebben thuishoren in muziek en podiumkunsten, rituelen, feesten of gebruiken zijn, onder sport en spel vallen, bij natuur en landbouw horen, iets te maken hebben met eten en drinken, of een ambacht, vakmanschap of techniek zijn. 

Of geen van dat alles. Of van alles iets.


IMMATERIEEL ERFGOED DOE JE NIET ALLEEN


Of je nu in een vereniging zit of alleen werkt, immaterieel erfgoed leeft in een groep. In erfgoedtermen heet dat een 'erfgoedgemeenschap'. 


De erfgoedgemeenschap zijn de mensen die je erfgoedpraktijk een warm hart toedragen, er aan mee doen of van aan de zijlijn supporteren.Bovendien geef je immaterieel erfgoed door, aan anderen of jongeren, omdat je het met z’n allen belangrijk vindt. Ook voor de toekomst.

KORTOM: IMMATERIEEL ERFGOED G/HEEFT ZIN!

Tradities, kennis en kunde zijn creatieve manieren om met de wereld en het (samen)leven om te gaan. 
Om te tonen wie je bent en waar je voor staat. Om je uit te drukken, als groep of als persoon. Om het leven meer waard te maken, of gewoon mooier. Om te verbinden en te verrijken. En om met wijsheid van wie voor ons kwam, steeds nieuwe kennis en knowhow te creëren om de toekomst aan te gaan.

immaterieelerfgoed.be

Deze website verzamelt immaterieel-erfgoedpraktijken uit Vlaanderen en Brussel. Liefhebbers en beoefenaars zenden een tekst in waarin ze hun praktijk beschrijven. In de grote verzameling ontdek je welk erfgoed leeft! Enkel de praktijken met een oranje sterretje zijn officieel erkend en behoren tot de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed.