Hondenzwemming Sint-Baafs-Vijve

Sinds 1850 vindt elke tweede zondag van oktober aan de oevers van de Oude Leie in Sint-Baafs-Vijve een loop- en zwemwedstrijd voor honden plaats. 

De wedstrijd

Het concept is simpel: de honden lopen een kort stukje over een weide, springen in de Oude Leie en zwemmen om ter snelst naar de overkant. Diegene die als eerste aankomt, wint. Eerst worden de honden gemeten.


Een meting met de originele 19de-eeuwse maatstaven bepaalt in welke categorie (klein, middelgroot of groot) de ingeschreven hond terecht komt. Twee boottrekkers (ondertussen de derde generatie binnen dezelfde familie) brengen honden en baasjes naar de overkant van de Oude Leie. Eens hond en baasje(s) paraat staan, volgt het startsein en lopen de honden om ter snelst naar de Oude Leie, springen ze er in en zwemmen zo snel mogelijk naar de overkant.


De eerste drie honden per reeks krijgen een hoofdprijs in natura, vb. hondenbrokken. Elke deelnemende hond krijgt evenwel een prijs: een geschenkpakket hondenvoeding en een Hondenzwemming-aandenken. Aan de Hondenzwemming zijn dus geen geldprijzen verbonden, het gaat om de (familie)eer.


Diervriendelijkheid wordt hoog in het vaandel gedragen. Dit vertaalt zich o.a. in een streng wedstrijdreglement, sensibiliseringscampagnes rond dierenwelzijn én samenwerking met dierenrechtenorganisaties. Tijdens de wedstrijden is er een afgebakende wedstrijdzone die enkel toegankelijk is voor mensen met een polsbandje. Duikers, een hondengedragstherapeut én een dierenarts staan steeds paraat.


Een feest in Sint-Baafs-Vijve

De Hondenzwemming verbindt al generaties lang duizenden mensen. De wedstrijd is voor veel mensen hét evenement van het jaar, zowel voor (uitgeweken) Sint-Baafs-Vijvenaren als voor hondenliefhebbers die van heinde en verre uit alle Vlaamse provincies afzakken naar het kleine plattelandsdorp aan de Oude Leie. Elk jaar komen er tussen de 3.000 en 5.000 bezoekers kijken. Dat zijn meer mensen dan dat het dorp aan inwoners telt.


De vele deelnemers, bezoekers en vrijwilligers die het evenement dragen, houden het erfgoed van de Hondenzwemming in Sint-Baafs-Vijve levend. Het hele dorp is hierbij betrokken: de school, de chiro’s, plaatselijke verenigingen, enz. Deze erfgoedgemeenschap houdt deze traditie na meer dan 165 jaar nog steeds in stand, met respect voor het verleden en steeds met een oog op de toekomst.


De Hondenzwemming maakt deel uit van een feestweekend, waarbij op zondag de focus ligt op de zwemming. Het evenement sluit af met de ‘hondenworp’, eveneens een oude traditie, waarbij burgemeester, schepenen, hoofdsponsors en bestuursleden pluchen hondjes, speelgoed en snoep naar de kinderen werpen.