Zeewijding Zeebrugge

De jaarlijkse zeewijding in Zeebrugge is de enige in Vlaanderen die nog in de vorm van een processie wordt gehouden. Er komen heel wat mensen op af. De processie ging voor het eerst uit in 1926. 

Jaarlijkse thema’s 

Op de laatste zondag van juni (tenzij het de laatste dag van de maand is) vertrekt de processie aan de Vrije Basisschool Roezemoes in de Zustersstraat om daarna naar het Visserskruis te trekken. Daar gaat om 11.00 uur een eredienst in open lucht door, opgeluisterd door een harmonie. De dienst wordt afgesloten met het zegenen van de zee. Bij regenweer gaat de dienst door in de Sint-Donaaskerk.

De processie bewaart al decennialang haar eigen karakter met een indrukwekkende groep lokale figuranten. Centraal staan de kinderen, verkleed als vissers en visserinnetjes, die kruisjes dragen met daarop de namen van overleden vissers. Verder worden er meerdere toneelstukken opgevoerd  zoals de Bijbelse wonderbare visvangst en een fragment uit het stuk ‘Op hoop van zegen’ van Herman Heijermans. Elk jaar wordt een thema gekozen door het comité. Voorbeelden daarvan zijn: Veilige haven, Geven en nemen, Hoop doet leven, Zee van vrede, De zee: geven en nemen, of Geloof in elkaar. 

Elk jaar wordt een tegeltje uitgebracht ter herdenking. Telkens vindt er ook een tekenwedstrijd met tentoonstelling in de lokale kerken plaats. 

Nieuwe toevoegingen 

Sinds 2014 werd gestart met de vernieuwing van de processie en werden meer volkse elementen toegevoegd. Tegenover de toekomstgerichte lintjesdans der kinderen staat een ingetogen dodendans. Een tableau vivant met een vissersfamilie en een nettenboeter (een visser die netten breidt) ratelt door de straten op een boerenkar getrokken door een paard. Er is ook een ouderwetse visleurster met haar viskar. Een statige kerkbaljuw of ‘Suisse’ met hellebaard bewaart de sereniteit tijdens de processie en de eredienst.

In 2016 werd de figuur van Sint-Donaas, heilige van de parochie, vergezeld door een groep engeltjes, toegevoegd. In 2018 kwam er weer een nieuw tafereel bij: een prachtige koets getrokken door twee paarden. In de koets bevinden zich de bruid, een redersdochter, haar bruidegom en een bloemenmeisje, allen uitgedost in belle époque-stijl.

De processie wordt georganiseerd door het Zeewijdingscomité Zeebrugge. Zo’n twaalf mensen dragen de organisatie, onder wie ook een regisseur. Elk lid heeft eigen verantwoordelijkheden binnen de organisatie.

Herinneringstegeltje aan de jaarlijkse Zeewijding in Zeebrugge, editie 2023 | © Zeewijdingscomité Zeebrugge