Ik zeg u geen vaarwel mijn vriend ...

... Ik zal nog vaak aan je denken voor de vreugd die je me kon schenken tijdens mijn jonge jaren zo lang reeds vervaren. Met dit woordje wou ik je eren, want straks gaan ze je recycleren.

 Uit: Brief aan de Walvis - Frans DB 

De Walvispraalwagen uit de Dendermondse Ommegangen ging op pensioen. Na 57 jaar figureren mocht dat wel. Bovendien maakte het Ros Beiaardcomité al plannen voor een eigentijdse versie. 

Na al die jaren echter staat ‘hun’ Walvis bij een hele generatie Dendermondenaars in het geheugen gegrift. Hoog tijd voor een passend moment van afscheid. In 2017 hingen de Stedelijke Musea Dendermonde en het Ros Beiaardcomité letterlijk hun karretje aan het Dendermondse straattheaterfestival 'Boulevart'. Bezoekers, waaronder heel wat gezinnen met kinderen, kregen de kans om een afscheids- of herinneringsbrief aan de Walvis te schrijven. Het resultaat: tientallen tekeningen en brieven waarin jonge en oude stadsgenoten hun 'liefde' voor de Walvis betuigen. 

Met deze flessenpost geeft Dendermonde haar oude Walvis weer de volle zee. En wie weet duikt hij ooit ergens nog weer op...  

TIP
  • Ook de dingen, die vaak een belangrijke rol spelen in immaterieel erfgoedpraktijken, blijven niet eeuwig leven. Ze worden vaak intensief gebruikt en moeten soms plaats maken voor een nieuwe objecten. Wat niet betekent dat ze plots hun waarde verliezen! Als erfgoedobject roepen ze herinneringen en gevoelens op. Het zijn de perfecte ambassadeurs om te laten zien wat de praktijk heeft betekend en hoe die er vroeger uitzag. 
  • Hang je karretje aan (culturele) evenementen om je erfgoed in de kijker te zetten. 
  • Gebruik je erfgoed om jong en oud op verhaal en in gesprek te brengen.  

Voorbeeldacties: zo geven mensen immaterieel erfgoed toekomst