Nowruz in a box!

Nowruz is een van de oudste en belangrijkste feesten van Iran, Afghanistan en Centraal-Azië en kondigt het begin van de lente aan. Het woord Nowruz betekent nieuwe dag en terugkeer van het licht. Tijdens Nowruz zijn alle mensen gelijk, ongeacht hun ras, religie of geslacht. Voor een kort moment worden duisternis en licht en dag en nacht even lang, en sluiten ze vrede. Nowruz staat voor gematigdheid, gelijkheid en solidariteit.

In 2021 viel Nowruz op 20 maart, middenin de derde Covid-golf. Daarom ontwierpen De Centrale en Museum van Alijn een unieke Nowruz-box, om erfgoedgemeenschappen de kans te geven toch een fijn Nowruz-feest thuis te vieren. Via een tutorial, recepten én de bijhorende ingrediënten werd het mogelijk traditionele Nowruz-maaltijden Qabili Palau (Afghaans hoofdgerecht) en Haft Mewa (drank op basis van fruit en noten) te bereiden.

Naast het aanbieden van de kookbox, werkten de organisatoren meerdere borgingsacties uit, en kregen vele lokale partners mee in het verhaal. Zo bundelde Bibliotheek De Krook een fijne selectie literaire tips, met een bijzonder oog voor oude Iraanse poëzie. Urgent.fm verzorgde dan weer een Nowruz-radioshow. Via livestrstream kon je thuis een concert van het Iraans klassiek ensemble Suran bijwonen. Bovendien werden de ontvangsten van de Nowruz-boxen gebruikt om The Boat Band te ondersteunen, een nieuw samengestelde Gentse band met o.a. muzikanten met migratieroots die experimenteren met eigenwijze bewerkingen van muziek uit hun thuislanden.

Een brede gedragenheid dankzij de samenwerking tussen meerdere partners maakten de borgingsacties sterker en zorgen voor een grotere, laagdrempeligere aandacht voor dit minder bekende immaterieel erfgoed. De samenwerkingen dragen duurzaamheid in zich: Huis van Alijn zal o.a. verder werken met Nowruz in functie van wetenschappelijk collectieonderzoek. Een aanvullend educatief luik ism. Brede School wordt verder uitgewerkt.


Hoewel Nowruz een Perzisch feest is, wordt het over de hele wereld gevierd door de verschillende diaspora. Ook in Vlaanderen zijn er heel wat mensen die bij het begin van de lente Nowruz vieren. Met 'Nowruz in a box' zorgen we ervoor dat iedereen Nowruz kan leren kennen en jongere generaties het feest elk jaar opnieuw willen vieren. Deze borgingsactie kwam tot stand in samenwerking met Belmundo, 11.11.11., Vredeshuis, Huis van Alijn, Oxfam Wereldwinkel Gent-Centrum, Dental Mission Afghanistan, Bibliotheek De Krook, Urgent.fm, Orbit vzw, Meli België, Maryam Salamat (vormgeving & beeld) & Sohrab Jabbari (teksten & algemene ondersteuning).

Voorbeeldacties: zo geven mensen immaterieel erfgoed toekomst