Norouz

Norouz betekent letterlijk “de nieuwe dag”. Het is het belangrijkste traditionele ritueel dat in het collectief Perzisch geheugen is gebleven. Tijdens dit feest, dat begint met Chaharshanbeh Souri, wordt de lente verwelkomd. Het feest eindigt twee weken later met Sizdah Bedar.

Op de laatste woensdagavond (chaharshanbe) van het oude jaar komen mensen samen en springen ze over vuur. Mensen zijn klaar om afscheid te nemen van de donkere winter en wachten op het begin van de lente. Er wordt een grote kuis van het huis gedaan en de Haft Sin tafel wordt gedekt. Deze tafel bevat zeven (haft) typisch Perzische ingrediënten. Hun namen beginnen met een “S(in)” en ze staan elk symbool voor een ander aspect van het leven: licht, gezondheid, liefde, geduld, bloei, vruchtbaarheid en overvloed. De ingrediënten worden vergezeld van een spiegel, een kom water en kaarsen.

De equinox kondigt het nieuwe jaar aan en mensen geven met hoop een nieuwe start aan het leven.

Op de dertiende (sizdeh) dag van de lente wordt er gepicknickt in de natuur.