Gaverse reuzin Dame Nuje Patat schittert in Venetië

17 april 2024

Op zoek naar een goede reden om Venetië te bezoeken? De reuzin Dame Nuje Patat uit het Oost-Vlaamse Gavere schittert er op de prestigieuze Biënnale, de toonaangevende internationale kunsttentoonstelling die er om de twee jaar plaatsvindt. De reuzin van reuzenwerkgroep De Lustige Tonussen vertrok op 8 maart richting Venetië met meerdere tussenstops. Je kan Nuje Patat bewonderen vanaf 20 april tot 24 november 2024 in het Belgisch paviljoen.

Nuje wie?

Dame Nuje Patat komt uit Baaigem, een deelgemeente van Gavere. De vier meter hoge reuzin werd ‘geboren’ eind jaren 1970 maar verdween doorheen de jaren. In 2016 werd haar rieten geraamte gevonden in een garage en gaf de reuzengroep haar een nieuwe outfit. Ook kreeg ze een opvallend nieuw hoofd in de vorm van een aardappel. Haar naam ‘Nuje Patat’ is dan ook dialect voor “nieuwe aardappel” als verwijzing naar de boerenmarkten in de omgeving. 

Foto: Dame Nuje Patat en de Lustige Tonussen op het Lago di Resia | © Tristan Sadones

Op avontuur

Haar aardappelhoofd trok de aandacht van kunstenaarsduo Denicolai & Provoost die met Petticoat Government het Belgische paviljoen op de Kunstbiënnale mogen inrichten. Ze vroegen of Nuje Patat mee naar Italië mocht afreizen in het gezelschap van zeven andere reuzen: Akerbeltz uit het Spaanse Mutriku, Babette uit het Franse Tourcoing, Edgar l’motard uit het Franse Steenvoorde, Erasmus uit Anderlecht, Julia uit Charleroi en Mettekoe uit Lettelingen.

Op 8 maart vertrok Nuje Patat uit Gavere in het gezelschap van enkele Lustige Tonussen. Hun eerste tussenstop: het bevroren meer van Resia waar enkel de kerktoren van een verdronken dorp nog bovenuit steekt. Op deze feeërieke locatie ontmoetten de reuzen elkaar voor de eerste keer tijdens een reuzepicknick.

Nuje Patat op Lago di Resia

Foto's: Nuje Patat aan het Lago di Resia | © Tristan Sadones

Daarna trok het reuzengezelschap naar Padua om samen te dansen voor de rotatiepersen die de kranten drukken die worden uitgedeeld in het Belgisch Paviljoen. Ten slotte reisden de reuzen af naar Venetië, waar de Lustige Tonussen - net als bij de vorige stops - Nuje Patat opbouwden en aankleedden.

Links: Nuje Patat en De Lustige Tonussen in Padua, rechts: Nuje Patat wordt opgebouwd in het Belgisch Paviljoen | © De Lustige Tonussen

Wanneer?

Donderdag 18 april is de officiële opening van het Belgisch paviljoen, op zaterdag 20 april wordt de Biënnale geopend voor het grote publiek. Wil je Dame Nuje Patat bewonderen in Venetië? Dan heb je nog tijd tot 24 november. Daarna reist ze af naar Duinkerken en Charleroi voor een naprogramma. Ze zullen Nuje Patat dus nog even moeten missen in Baaigem… 

Nuje Patat onderweg naar Venetië

Foto's: Nuje Patat wordt verscheept naar Venetië | © De Lustige Tonussen

Lees hier meer over de reuzencultuur in Vlaanderen

Nuje Patat op Lago di Resia | © Tristan Sadones