Tradities op 1 november

28 oktober 2021

Stil en ingetogen, samen of alleen, kleurrijk en met feest. Het verlies van een geliefde herdenken en verwerken, doen we op verschillende manieren. We houden ons vast aan tradities of zoeken naar nieuwe gewoontes met nieuwe betekenissen.

Het is de koffietafel die tot laat in de namiddag duurt. Het zijn de jaarlijkse chrysanten die je legt op 1 november. Het is de tattoo met as van je dierbare die zo voor altijd dicht bij je blijft.

Immaterieel-erfgoedpraktijken bieden steun en connectie, met anderen en met onszelf, op momenten dat we het moeilijk hebben. Rouwen is universeel. Er staat geen leeftijd op en kan cultureel verschillen.

In dit artikel ontdek je twee initiatieven die op 1 november nieuwe vormen van rouwen en herdenken zoeken. 
 

Día de Los Muertos

Op 1 en 2 november versieren Mexicanen de kerkhoven en bouwen ze thuis kleurrijke herinneringsaltaren. Tijdens Día de Los Muertos of Dag van de Doden geloven de feestvierders dat de ziel van de overledene die dag terugkomt.

Día de Los Muertos wordt niet alleen in Mexico gevierd. Tradities en gebruiken waaien over naar andere landen waar nieuwe gebruiken ontstaan.

Sinds 2012 wordt Día de los Muertos in samenwerking met Mestizo Arts Platform (MAP) jaarlijks in het MAS (Museum aan de Stroom) in Antwerpen gevierd. In de twee weken vóór 1 november bouwen ze twee altaren in de boulevard van het museum. Het ene is een traditioneel Mexicaans altaar, samengesteld door een curator die jaarlijks wordt aangesteld door de Mexicaanse ambassade. Daarnaast komt een altaar uit Antwerpen te staan, afkomstig uit de collectie van het MAS. Deze interactieve, eclectische installatie nodigt uit om te reflecteren over hoe we omgaan met verlies. 

Lees meer over dit initiatief.

 

Reveil

Reveil wil een warme gloed van troost door Vlaanderen zenden door nieuwe tradities in het leven te brengen. Door te vertellen en te luisteren, met concerten en conferenties brengen ze mensen samen.

Verhalen kunnen vluchtig zijn. Uitgesproken, en weg. Reveil bewaart verhalen over overleden geliefden op een Verhalenbank en publiceert de mooiste teksten in het jaarlijkse Reveil Verhalenboek.

Op 1 november organiseren ze ingetogen concerten op meer dan 100 begraafplaatsen in Vlaanderen. Elk jaar is er één troosthoofdstad. In 2021 focust Reveil zich op de stad Leuven met tal van activiteiten.

Lees meer over dit initiatief.

 

Ken jij nog immaterieel-erfgoedpraktijken of inspirerende voorbeelden rond rouwcultuur?
Voeg jouw initiatief toe aan immaterieelerfgoed.be

 

Beeld: Día de Los Muertos | © Ans Brys