Vredesconcert op de beiaarden van Kiev en Leuven

15 februari 2023

Op vrijdag 24 februari zal het een jaar geleden zijn dat Russische troepen Oekraïne binnenvielen. Op die dag spelen de beiaardiers van Leuven en Kiev een dubbelconcert om een vredesboodschap uit te dragen. Het concert is live te volgen op Facebook.  

Van 13 tot 14u klinken de vredesliederen op de beiaard, als gemeenschapsinstrument bij uitstek. Iryna Riabchun, beiaardier van Kiev, speelt op de mobiele beiaard van de broers Botvinko, die opgesteld staat voor de Sint-Sofia-kathedraal in Kiev. Luc Rombouts, beiaardier van de KU Leuven, speelt op de beiaard van de Leuvense universiteitsbibliotheek. 

“We hopen dat deze eerste verjaardag van de oorlog meteen ook de laatste zal zijn”. 

Livestream

 

Je hoeft niet in Leuven of Kiev te zijn om dit bijzondere concert bij te wonen. Het symbolische samenspel van beiaarden in België en Oekraïne kan gevolgd worden op de Facebookgroep ‘Leuven Library Carillon’. Tijdens de uitzending zullen kunstwerken worden getoond van studenten van de Kunstacademie van Kiev. Zij antwoordden met kunst op de gebeurtenissen in hun moederland. 

  
De beiaard aan de Universiteitsbibliotheek in Leuven en Heilige Sophia kathedraal in Kiev 

Programma 

De beiaardiers spelen afwisselend een programma met Oekraïense liederen.  

  • National Hymn of Ukraine - Mykhailo Verbytsky
  • Myroslava Skoryk « The Melody » - Sviatoslav Vakarchuk
  • Marigolds - Volodymyr Vermenych
  • The City of Mary Sviatoslav - Vakarchuk
  • Plyve Kacha - Ukrainian folksong
  • Not your war - Sviatoslav Vakarchuk
  • Mighty Dnieper - Danilo Kryzhanivsky
  • La Paloma de la Paz - Iryna Riabchun
  • Prayer for Ukrain (Prayer of the Children) - Mykola Lysenko
  • The Prayer - Taras Petrynenko
  • Verleih uns Frieden - Felix Mendelssohn-Bartholdy
  • Variations on ‘Verleih uns Frieden’ - Iryna Riabchun 

Iryna Riabchun speelt de even nummers, Luc Rombouts de oneven nummers. Als slot spelen zij samen de vredeshymne Verleih’ uns Frieden. 

.   
Iryna Riabchun en Luc Rombouts aan de beiaard

De beiaard als immaterieel erfgoed

De beiaard is een muzikaal erfgoed dat 500 jaar geleden ontstond in de Lage Landen. Sinds 2011 is de beiaardcultuur opgenomen in de Inventaris Vlaanderen van het immaterieel erfgoed. In 2014 erkende Unesco de inzet rond de beiaardcultuur vanuit België als een voorbeeldpraktijk in het borgen van immaterieel cultureel erfgoed. In 1999 werd de beiaardcultuur geïntroduceerd in Oekraïne. Vandaag telt het land zes instrumenten.

Als erfgoedgemeenschap achter een UNESCO erkende goede praktijk, neemt de Beiaardcultuur met dit initiatief voor een vredesconcert zo opnieuw ook een voorbeeldrol op binnen de wereldwijde netwerken rond het borgen van levend erfgoed in de geest van UNESCO: samenwerken rond vredevol en duurzaam samenleven in een diverse wereld.  “Since wars begin in the minds of men, it is in the minds of men that the defences of peace must be constructed.”

Praktische informatie