Nagenieten van Leve immaterieel erfgoed - Presentaties online!

8 juli 2019
Op een zonnige zondagnamiddag bruiste het van immaterieel erfgoedactiviteit in Studio CityGate in Anderlecht. Inspiratie en informatie: daarvoor kon je op 16 juni 2019 bij ons terecht. En voor lekker eten en een boeiende setting natuurlijk. Met de links hieronder herbeleef je het moment met de presentaties van onze gasten.

 

Wat is immaterieel erfgoed en waar komt het vandaan? 

Jorijn Neyrinck, coördinator van Werkplaats immaterieel erfgoed, licht dit voor u toe.

 

www.immaterieelerfgoed.be - Een vernieuwde website vol mogelijkheden! 

Sarah en Floris van Werkplaats immaterieel erfgoed laten zien wat immaterieelerfgoed.be in petto heeft en hoe je er zelf mee aan de slag kan! 

 

4 immaterieel-erfgoedpraktijken in de kijker:

  1. Skyfarms. Wonderlecht, de kleurrijke binnentuin van Studio CityGate, en op 16 juni het decor van Wonderlecht Festival, is een samenwerking tussen Skyfarms en Wonderlecht. Als vrijwilliger vertelt Mieke Deceuninck over dit stadslandbouwproject als oefenplek voor het doorgeven van groene vingers. 
  2. Reveil. Pieter Deknudt van Reveil brengt een begeesterend verhaal over jonge mensen op zoek naar een nieuwe-oude manier van herdenken van wie gestorven is. En het nummer waarmee het allemaal begon. Kippenvel... Reveil blaast de traditie rond 1 november nieuw leven in een warme gloed van ingetogen muziek, poëzie en lokale levensverhalen.  
  3. Vrienden Van Vrienden Van Pogge (VVVVP). Over de 19de eeuwse Schaarbeekse volksfiguur weet Philippe Debroe heel wat te vertellen. Maar hoe die figuur een nieuwe generatie heeft geïnspireerd om sinds 2014 met De Vrienden Van Vrienden Van Pogge diens erfgoed in ere te houden, is minstens even boeiend.  
  4. DOEK vzw. In enkele grote lijnen schetst Lies Van Assche de historiek van DOEK: van sociaal artistiek tewerkstellingsatelier tot textielplatform voor het scheppen van nieuwe regels en vormen. DOEK zet in een superdiverse textielcommunity in op co-creatie en kennisdeling vanuit gelijkwaardigheid. Zelf is Lies in de leer bij een meester in Afghaans borduren. Of hoe textielambachten ook motor voor sociale verandering kunnen zijn. 

 

De inventaris Vlaanderen en de vernieuwde rapportering 

Een toelichting door Sophie Muyllaert van het Departement Cultuur, Jeugd, Media. 

 

Borgen in de praktijk: 3 cases in geuren en kleuren

  1. Het Lentefestival. Het vieren van de lente gebeurt in veel culturen en wordt ook Norouz genoemd. De samenwerkende partners van het Lentefestival brengen jaarlijks heel wat gemeenschappen, tradities, rituelen en rijk gevulde tafels samen om van elkaars feest te genieten. Bewustmaking, communicatie en educatie in een feestelijke setting. Een presentatie door Mahshid Shamseddin en Poorandokht Zarandoosh, met medewerking van Erfgoedcel Brussel.  
  2. De trekpaardengemeenschap, CAG en de provincie Vlaams-Brabant sloegen de handen ineen voor een project rond het documenteren van de cultuur rond het Belgisch trekpaard. Een documentairemaker ging maanden met de trekpaarden en hun voermannen mee op stap om 3 technieken op beeld vast te leggen. De ideale tools voor om zowel in opleiding en doorgeven te gebruiken, als voor publieke bewustmaking rond deze heel bijzondere kunde. Een presentatie door Tom Hermes (De Voermannen Van Nu) en Chantal Bisschop (CAG). 
  3. De zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten na elk feestjaar een periode van 6 jaar te overbruggen én steeds nieuwe mensen, inwonders en groepen en generaties te betrekken. Voor een organisatie die maatschappelijke verbondenheid hoog in het vaandel draagt een uitdaging, maar ook een bron voor creativiteit. De VirgaYesMobiel tot witte wijn of weggeefrestaurant: sensibilisering, educatie, transmissie en intergenerationaliteit à volonté! Een presentatie door John Martens (Virga Jessecomité)  

 

Nog meer nagenieten? Bekijk hier de foto's!

 

Merk je een foto op die je liever niet online ziet staan? Laat het ons weten, we doen meteen het nodige! 

Leve immaterieel erfgoed werd gerealiseerd met medewerking van het Departement Cultuur, Jeugd en Media. In samenwerking met en met dank aan WonderlechtSkyfarms en Studio CityGate & Entrakt.

Foto: Lucas Denuwelaere

Jorijn Neyrinck | © Lucas Denuwelaere i.o.v. Werkplaats immaterieel erfgoed