Psychisch welzijn en immaterieel erfgoed: vinkenzetten

10 oktober 2023

Werkplaats immaterieel erfgoed verkent de relatie tussen psychisch welzijn en immaterieel erfgoed. Je leest erover in het tijdschrift Psyche van de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid. Deze achtste editie focust zich op het vinkenzetten.

Wat heeft vinkenzetten met psychologisch welzijn te maken? “Een uur lang vergeet je alles, rinkelt er geen gsm, is het jij, de vink en de natuurelementen. Schijnt de zon, is het warm. Regent het, ben je nat. Is het koud, zit je te bibberen. Je maakt deel uit van de natuur, je zit er middenin, en dat vind ik zo schitterend,” betoogt Gino Welvaert, voorzitter van de Koninklijke Nationale Federatie Algemene Vinkeniersbond. “Mensen zien alleen de wedstrijden, maar spelen met de vinken is zoveel meer, het is een totaalbeleving die je raakt als mens. Door zo intens met mijn vogels bezig te zijn, ontstaat er een band. Ik zorg voor mijn vinken, maar zonder dat zij het beseffen zorgen zij ook voor mij.” 

En het is niet enkel de band tussen vogel en mens die een positieve invloed heeft. Gino gaat verder: “Het blijft prachtig om te zien hoe een kleine vogel mensen verenigt en dat maakt ons trots. Iedereen is welkom. Om vinkenier te worden hoef je niet hooggeschoold of rijk te zijn. Gezond boerenverstand en voeling met de natuur, meer heb je niet nodig. Vinkeniers zijn georganiseerd in plaatselijke verenigingen, maatschappijen die verbonden zijn aan een volkscafé. Het zijn de plaatsen waar vinkeniers elkaar ontmoeten tijdens wedstrijden, maar het vriendschappelijke leven stopt niet buiten de club. Het hele jaar door houden we contact en in moeilijke tijden helpen we elkaar. Die sterke sociale cohesie is misschien wel onze grootste kracht!”

Lees het volledige artikel.

Vinkenzetten staat op de Inventaris Vlaanderen sinds 2013. 

Artikel door Tine Van de Vel. Zij is als freelancer met een hart voor woord, beeld en immaterieel erfgoed betrokken bij Werkplaats immaterieel erfgoed. 

Meer lezen?

Benieuwd naar de andere artikels die al in Psyche verschenen? Ontdek: 

Vinkenzetten | © Lodewijk Deleu voor Psyche Magazine