Dans als immaterieel erfgoed

Met het Creative Europe project​‘Dance as ICH gaat CEMPER op zoek hoe dans als immaterieel erfgoed kan worden gefaciliteerd en wat de relatie is tussen dansgemeenschappen, musea, erfgoedinstellingen en het publiek. 

CEMPER organiseert hiervoor de eerste reeks van workshops in Mechelen van maandag 30 januari 2023 tot en met woensdag 1 februari 2023. Ook onze collega’s Jorijn Neyrinck en Kia Tsakiridis komen meer vertellen over immaterieel erfgoed. Jorijn brengt een introductie van de kernconcepten uit de UNESCO conventie van 2003 en Kia gaat dieper in op het ​‘Intangible Cultural Heritage & Museums Project’ van 2017 – 2020. 

Dag 1: maandag 30 januari 2023
De eerste dag start met een introductie van de kernconcepten uit de UNESCO conventie van 2003 door sprekers Marc Jacobs (Universiteit van Antwerpen) en Jorijn Neyrinck (Werkplaats Immaterieel Erfgoed). Nadien gaat Egil Bakka (Universiteit van Noorwegen) in op dans als immaterieel erfgoed. Na een lunchpauze volgt er een voorstelling van verschillende organisaties die dans in Vlaanderen ondersteunen, waaronder CEMPER vzw, Danspunt, Boombal en het Instituut Vlaamse Volkskunst.

Dag 2: dinsdag 31 januari 2023
Op dag twee gaan we dieper in op de relatie tussen musea en erfgoedgemeenschappen. Zo stellen verschillende projectpartners inspirerende voorbeelden voor over samenwerking tussen musea en dansgemeenschappen. In een panelgesprek met dansers uit Vlaanderen laten we de erfgoedgemeenschappen zelf aan het woord: ze reflecteren over de kansen en uitdagen die komen kijken als hun praktijk in een museale context beleefd zou worden. De workshop sluit af met keynotespreker Kurt Grötsch, directeur van het Flamencomuseum in Sevilla; een toonaangevend voorbeeld van hoe musea een rol kunnen spelen in het borgen van immaterieel erfgoed. Op het einde van deze tweede dag ontvangen we jullie graag bij CEMPER voor een receptie met tapasbuffet.

Dag 3: woensdag 1 februari 2023
Op de laatste dag van de workshops komt Kia Tsakiridis (Werkplaats Immaterieel Erfgoed) spreken over het ​‘Intangible Cultural Heritage & Museums Project’ van 2017 – 2020. Het project en de methodologische toolkit die uit dit Creative Europe project kwamen, bieden interessante inzichten voor het huidige project over dans als immaterieel erfgoed. Na de lunchpauze zetten we deze theorie om in praktijk. Via oefeningen aan de hand van de toolbox komen we tot een eerste brainstorm over dans als cultureel erfgoed in musea. De workshopreeks wordt afgesloten met een Boombal in intieme sfeer met dansinitiatie en livemuziek. De programmatie van het Boombal zal later meegedeeld worden.

 

Het gedetailleerde programma en het inschrijvingsformulier vind je hier. Je kan je zowel inschrijven voor één aparte workshop, als voor de drie dagen. 

De workshops zijn toegankelijk voor iedereen met een interesse in dans, immaterieel erfgoed en/​of musea. De voertaal van de workshops is Engels.

Boombal Volksdans Folkdans Folkdance | © Canva