Wat is immaterieel erfgoed?
Immaterieel erfgoed zijn gewoontes, kennis en praktijken van vandaag, die mensen van vroeger hebben gekregen en willen doorgeven aan toekomstige generaties. En naarmate tijden veranderen, verandert immaterieel erfgoed mee.
Het zit in hoe we spelen en verhalen vertellen, in eetcultuur of dans en muziek, circus, carnaval, feesten en rituelen, in kweek- en landbouwtechnieken en in de vaardigheden van de vaklui die (weten hoe ze) dingen maken. Immaterieel erfgoed is van iedereen, en van alle tijden. Het zit ook overal: van Alveringem tot Mol of Zelzate, Antwerpen tot Hasselt en Brussel. Ingebed in de levendige (super) diversiteit aan mensen, culturele tradities en praktijken die onze samenleving rijk is. Van oud en jong, van hier en ginder, van de stad en de randstad, en in alle mogelijke mengvormen die erbij zijn gaan horen.

IMMATERIEEL ERFGOED IS NIET TASTBAAR
Het zit in hoofden en handen van mensen. Je groeit er vanzelf mee op of je kiest er op een gegeven moment bewust voor. In elk geval vergt het oefening en vooral veel doen. En natuurlijk bevat het ook tastbare elementen: geen parade zonder kostuums, geen vakman zonder atelier.
Beeld: Norouz in Brussel. ©Dries Theuwissen

IMMATERIEEL ERFGOED IS ER IN ALLE MATEN EN SOORTEN
Daarom worden immaterieel-erfgoedpraktijken vaak in deelverzamelingen, zogenaamde domeinen, verdeeld. Ze gaan over vertellen en taalgebruik, muziek en podiumkunsten en rituelen, feesten of gebruiken. Ze vallen onder sport en spel, horen bij natuur en landbouw, of hebben iets te maken met eten en drinken. Of het is een ambacht, vakmanschap of techniek.
Of geen van dat alles. Of van alles iets.
Beeld: Keramiek. ©Alain Meessen, Handmade in Brugge

IMMATERIEEL ERFGOED DOE JE NIET ALLEEN
Of je nu in een vereniging zit of alleen werkt, immaterieel erfgoed leeft in een groep. In erfgoedtermen heet dat een erfgoedgemeenschap. Dat zijn de mensen die je erfgoedpraktijk een warm hart toedragen, er actief aan meedoen of die van aan de zijlijn supporteren. Bovendien geef je immaterieel erfgoed door aan anderen, omdat je het met zijn allen belangrijk vindt. Ook voor de toekomst.
Beeld: Koninklijke Jachthoornkring Jagermeesters van Sint-Hubertus Brasschaat v.z.w.
KORTOM: IMMATERIEEL ERFGOED G/HEEFT ZIN!