Meester-leerlingtraject: Infosessie over beurzen voor het doorgeven van vakmanschap

Wil je graag jouw vakmanschap doorgeven?
Wil je de kneepjes van het vak leren en erfgoed levend houden?

De minister van Cultuur lanceert officieel een nieuwe beursoproep voor het doorgeven van vakmanschap in een meester-leerlingtraject. Vakmanschap wordt daarbij gezien als een vorm van immaterieel cultureel erfgoed dat in de hoofden en handen van mensen zit: kennis en vaardigheden met wortels in traditie.

Via de meester-leerlingbeurzen wil de minister vakmensen de kans geven om intensief samen te werken met een of meerdere leerlingen om zo hun kennis en kunde door te geven aan het talent van de toekomst. De beurs wordt altijd aangevraagd door een partnerschap van een meester en een of meerdere leerlingen.

Het idee achter dit instrument? Meesters en leerlingen een (financieel) duwtje in de rug geven, om via een intensieve en diepgaande samenwerking immaterieel-erfgoedpraktijken levend te houden.

Vakmanschap is een breed begrip: het kan gaan om ambachten, maar ook om toegepaste kunsten, podiumkunsten, vertel- of muzikale tradities, instrumentenbouw en zoveel meer. Wil je weten of je kans maakt op een beurs, als meester of als leerling? Hou dan dinsdag 11 mei 2021 van 19.30 tot 21.30 uur vrij in jouw agenda. Tijdens de online infosessie kom je alles te weten over het nieuwe reglement en de aanvraagprocedure.

Inschrijven kan via de website van Departement Jeugd, Cultuur en Media. Inschrijven kan tot uiterlijk 6 mei.

Kuipen aanleren | © Marleen Bonami