Intervisie over kennisdossier: borgen via erfgoedfuncties

Bouw jij mee aan het 'Kennisdossier: borgen via erfgoedfuncties'?

Vlaanderen en Brussel zijn rijk aan immaterieel erfgoed. Dat erfgoed levendig houden noemen we borgen. Maar wat kan je daarvoor doen als erfgoedorganisatie? Hoe kan je jouw werking en projecten plannen? Of hoe detecteer je wat je al doet? Werkplaats immaterieel erfgoed werkt aan een ‘Kennisdossier: borgen via erfgoedfuncties’ om je daarin wegwijs te maken. We vragen daarbij om jouw hulp. Denk mee na over een toolbox of engageer je als kritische lezer. Zo maken we samen het Kennisdossier op maat van archieven, erfgoedbibliotheken, musea, erfgoedcellen en landelijke dienstverleners.

Er leeft heel wat immaterieel erfgoed onder mensen. Net zoals we voor collecties zorgen, is het logisch dat we ook nadenken over wat erfgoedorganisaties kunnen betekenen voor de zorg voor immaterieel-erfgoedpraktijken. In het Cultureelerfgoeddecreet bieden de functies hiervoor een kapstok. Maar hoe kan je die in de praktijk vertalen? Hoe kan je ze doen aansluiten bij jouw organisatie?

Werkplaats immaterieel erfgoed werkt aan een Kennisdossier: borgen via erfgoedfuncties. We begonnen met een eerste verkenning van enkele borgingsmaatregelen binnen de functie ‘herkennen en verzamelen’. Naast een bundeling van informatie, moet het Kennisdossier ook concrete handvaten bieden voor erfgoedgoedorganisaties. Voor zij die acties willen plannen, of voor zij die nauwkeuriger willen omschrijven van wat ze precies al ondernemen om te borgen. Om met het Kennisdossier goed te kunnen inspelen op de vragen, gaan we graag in gesprek met de erfgoedsector. Dat doen we op twee manieren:

1. Intervisiemoment: van woord naar daad – 8 mei 2025

Tijdens dit intervisiemoment denken we samen na over hoe het ‘Kennisdossier: borgen via erfgoedfuncties’ het beste kan inspelen op jouw vragen en noden. Hoe moet het Kennisdossier er precies uitzien zodat jij er vlot mee aan de slag kunt gaan?

Wanneer: 8 mei 2025 tussen 10u00-13u00
Waar: Werkplaats immaterieel erfgoed, Emile Feronstraat 153, 1060 Brussel
Voor wie: collega’s van archieven, erfgoedbibliotheken, musea, erfgoedcellen, landelijke dienstverleners
Inschrijven: tegen 6 mei 2025 via dit online formulier 

 

2. Kritische lezing van Kennisdossier: borgen via erfgoedfuncties –
19 t/m 31 mei én 16 t/m 29 juni 2025

Om zeker te zijn dat het Kennisdossier voldoende aansluit bij de praktijk van jouw erfgoedorganisatie, organiseren we een schriftelijke intervisie. Deze bestaat uit twee leesgroepen en twee leesrondes. In een eerste ronde lees je de teksten na en geef je jouw feedback. Je krijgt hiervoor twee weken de tijd, dus je kan het inplannen wanneer het jou uitkomt. Daarna wordt alle feedback uit jouw leesgroep gebundeld, anoniem gemaakt en daarna terug met jouw groep gedeeld. Tijdens de tweede ronde kan je reageren op de feedback van de lezers uit jouw leesgroep. Ook daar krijg je twee weken de tijd voor.

Wanneer: eerste ronde 19 t/m 31 mei en tweede ronde 16 t/m 29 juni 2025
Voor wie: Een mix van collega’s met weinig en met veel ervaring met immaterieel erfgoed, uit grote en kleine erfgoedorganisaties. Om die mix te kunnen maken, kunnen we mogelijk een selectie van kandidaat kritische lezers maken.
Inschrijven: tegen 12 mei 2025 via dit online formulier

 

Wij kijken uit naar jouw deelname!

 

Sofie De Ruysser | © Dieter Vanfraechem, i.o.v. Werkplaats immaterieel erfgoed, 2024, CC BY-SA 4.0

Archiefbeeld van kennisdelingsmoment over pURI's. | © Femke den Hollander i.o.v. Werkplaats immaterieel erfgoed