FARO: Al doende leren met een Maakplek: hoe pakt u dat aan?

FARO stelt je graag de Maakplek voor als mogelijke activiteit met en voor scholen. Geen klassieke rondleiding of workshop, wel integendeel: leerlingen lager of secundair onderwijs luisteren en kijken niet alleen, maar leren al doende en steken letterlijk hun handen uit de mouwen. Door de samenwerking met een vakman wordt expertise en ervaring op de leerlingen doorgegeven.

Allereerst verkennen we de formule. Hoe verschilt de Maakplek van een gewone workshop en wat is de pedagogische meerwaarde? Waarom zou je een Maakplek organiseren? Twee cases maken de Maakplek concreet. Publiekswerkers van het MOT en het Industriemuseum delen hun expertise en ervaringen. Tot slot maken we graag met jou de vertaalslag naar jouw organisatie. Hoe wordt de Maakplek ook voor jouw leerlingenpubliek een interessante formule?

Doelgroep: erfgoedwerkers die interesse hebben om in hun eigen organisatie te experimenteren met een Maakplek, of leerkrachten die graag een project opstarten. Er is geen voorkennis vereist. 

Programma

10.00 uur: Ontvangst & verwelkoming. 

10.15 uur: Wat is een Maakplek? En waarom is het als erfgoedorganisatie interessant om hierop in te zetten? | Joke Vandenabeele

10.45 uur: Case ‘leren door te doen’ in het MOT | Jan Selleslags

11.15 uur: Pauze 

11.30 uur: Welke kansen geeft een Maakplek aan immaterieel erfgoed? Met welke partners kan je samenwerken? | Jorijn Neyrinck

12.00 uur: Broodjeslunch

12.45 uur: Case Tinkerstudio en educatieve werking van het Industriemuseum | Lize De Doncker en Jessie Coppens

13.15 uur: Vertaalslag naar de eigen praktijk. We begeleiden je van idee tot concrete activiteit. 

14.30 uur: Einde

Doelgroep

FARO inspireert je in het ontwikkelen van een vipactiviteit in de aanloop naar de Erfgoedweek. Ben je erfgoedwerker en op zoek naar manieren om klassen op een unieke en dynamische manier te laten kennismaken met jouw werking/uw huis? Ook als leerkracht ben je welkom op deze vorming. Dan ontdek je in deze vorming meer over het potentieel van de Maakplek als unieke leerkans voor jouw leerlingen.

Deze vorming is een kans tot uitwisseling tussen erfgoedwerkers en leerkrachten. Deze vorming biedt leerkrachten de kans om samen met de erfgoedsector na te denken over de mogelijkheden van een Maakplek. Wat werkt? Met welke struikelblokken moeten we rekening houden? Hoe kunnen Maakplekken het onderwijs versterken? Hoe kan een samenwerking met een erfgoedorganisatie het leerpad van jouw leerlingen versterken? Laat deze vorming een concrete aanleiding zijn om nadien musea, archieven of andere erfgoedorganisaties uit jouw regio aan te spreken. 

Erfgoeddag 2023: Beestig!

Deze vorming wordt georganiseerd in het kader van Erfgoeddag en Erfgoedweek 2023. Van vleermuis, werkpaard en schoothond tot en met de grote boze wolf, de ekster op de galg, de eerste zwaluw, de zwarte weduwe of de immer naarstige houtworm: op zondag 23 april kom je gegarandeerd het hele dierenrijk tegen, voor en achter de schermen. Activiteiten tussen 17 en 28 april, tijdens de Erfgoedweek, richten zich op scholen. Hier is een link met het thema ‘Beestig!’ niet noodzakelijk. Alle (praktische) info over de volgend editie lees je op faro.be/erfgoeddag.

FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, verzorgt de overkoepelende coördinatie van Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. U kent ons wellicht omwille van de communicatiecampagne, het vormingsaanbod, de inspiratiebrochure of het inschrijvingssysteem. Erfgoedcellen nemen de rol op van regionale coördinator. Uw lokale coördindator engageert zich om Erfgoeddag in uw stad of gemeente mee te ondersteunen en uit te dragen.

FARO is bereikbaar voor vragen en feedback. Bel of mail hen via info@erfgoeddag.be of 02 213 10 74.

Tarieven

  • Het standaardtarief voor deze vorming is 0 euro (gratis).
  • Het kortingstarief voor deze vorming is 0 euro (gratis) en geldt voor organisaties en verenigingen in de erfgoedsector en voltijdse studenten.
  • Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
  • Meer info over de tarieven van FARO vind je in hun algemene voorwaarden.

 

Inschrijven

Schrijf je HIER in via de website van FARO tem. 14 november.

maakplek | © Randy Fath via Unsplash