Open Monumentendag 2023 "Met hart en ziel"

Op 10 september is het weer zo ver, dan trekken 350 000 Vlamingen er op uit om de meer dan 800 activiteiten te beleven die de lokale organisatoren van Open Monumentendag hebben bedacht.

Het is dit jaar de 35e keer Open Monumentendag in Vlaanderen: ons grootste gratis culturele eendagsevenement.

Onder de noemer "Met hart en ziel" wordt gefocust op de link tussen onroerend en immaterieel erfgoed: de niet-tastbare gebruiken die belangrijk zijn om door te geven aan toekomstige generaties. Dit n.a.v. de 20e verjaardag van de Unesco richtlijn voor het borgen van immaterieel cultureel erfgoed. Deze werd al in 2006 door België geratificeerd.

De Werkplaats immaterieel erfgoed is het expertise- en netwerkcentrum dat hiervoor het aanspreekpunt is in Vlaanderen en zo partner van Herita op Open Monumentendag.

Honderden lokale organisatoren zijn momenteel volop bezig activiteiten te bedenken en uit te werken tegen de 2e zondag van september! Vanaf 7 augustus kan je het programma vinden op de website van Herita

Open Monumentendag wordt in Vlaanderen georganiseerd door erfgoedorganisatie Herita. 

Herita heeft het voorrecht om waardevolle historische plekken in Vlaanderen te beheren, restaureren en open te stellen voor publiek, met de steun van vele vrijwilligers. Zo worden onze schitterende, maar vaak kwetsbare monumenten bewaard voor toekomstige generaties.